Ana SayfaDış HaberCIA, Çin’le yapay zekâ rekabetinde kendi ChatGPT'sini geliştiriyor

CIA, Çin’le yapay zekâ rekabetinde kendi ChatGPT’sini geliştiriyor

CIA, veri analistlerine yardımcı olmak ve teşkilat içindeki hassas bilgileri korumak için kendi yapay zeka sohbet robotunu geliştirerek yapay zeka alanında ilerlemeyi amaçlıyor.

Amerikan hükümetine bağlı 18 istihbarat teşkilatında veri doğruluğunun korunmasında önemli bir rol oynayacak olan bu sohbet robotu, kamu ve hükümet yetkililerinin erişimine ise kapalı olacak.

Bu araçta kullanılan modele ve bilgi güvenliği önlemlerine ilişkin ayrıntılar açıklanmasa da, CIA’in arşivlerindeki verileri kullanarak kapsamlı bir “chatbot” eğitmiş olduğu düşünülüyor.

ABD Savunma Bakanlığı, büyük miktarlarda veriyi hızlı bir şekilde işleme zorluğu karşısında yapay zekanın potansiyelinden yararlanmak istiyor. Yapay zekanın bu bağlamda veri işleme süreçlerini hızlandırması bekleniyor.

CIA Açık Kaynak Bölümü İstihbaratı Direktörü Randy Nixon, bilgi teknolojilerinin ilerleme hızına dikkat çekerek CIA’in çağın ilerisinde olması gerektiğini vurguladı.

CIA’in sohbet robotunun en önemli özelliği, yapay zeka tarafından oluşturulan yanlış bilgileri önlemek için orijinal bilgi kaynağını görüntüleme yeteneği.

Büyük dil modellerinin (LLM’ler) uygulama alanlarını araştıran Amerika hükümeti, Mayıs ayında, gelişmiş yapay zeka sistemlerine ilişkin etik ve gizliliğe dair meseleleri incelemek için bir ekip kurdu.

CIA’nın bu girişimi, Çin’in yapay zekadan yararlanma girişimlerini ve 2030 yılına kadar dünyanın uzay araştırmaları konusunda öncü ülkesi olma isteğini kamuya açık bir şekilde ifade ettiği bir dönemde başlatması dikkat çekici.

- Advertisment -