Ana SayfaDış HaberÇin’in Dişleri Bakanı’ndan sonra şimdi de Savunma Bakanı kayboldu

Çin’in Dişleri Bakanı’ndan sonra şimdi de Savunma Bakanı kayboldu

Çin Savunma Bakanı Li Shangfu yaklaşık üç hafta önce ortadan kayboldu. Li, Qin Gang'ın Temmuz ayında Dışişleri Bakanlığı görevinden alınmasının ardından kamuoyunun gözünden kaybolan ikinci bakan oldu.

Çin Savunma Bakanı General Li Shangfu en son 29 Ağustos’ta Pekin’de düzenlenen Çin-Afrika güvenlik forumunda yaptığı konuşmada görüldü. Li’nin geçen hafta Vietnam’da düzenlenen Savunma Bakanları Diyaloğu’na katılmamasının ardından Çinli yetkililer bunun bir “sağlık sorunu” nedeniyle olduğunu açıklamıştı.

ABD hükümeti, Çin Savunma Bakanı’nın soruşturma altında olduğuna ve savunma bakanı olarak sorumluluklarının elinden alındığına inanıyor. ABC News’un haberine göre Çin’deki en az beş savunma yetkilisi ABC’ye Li’nin soruşturma altında olduğunu doğruladı, ancak Çin’den bununla ilgili resmi bir açıklama gelmedi.

İsmi açıklanmayan yetkililerden biri, Eylül 2017’den geçtiğimiz Ekim ayına kadar Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun silah tedariki ve geliştirilmesinden sorumlu ana departmanının başında bulunan Li hakkındaki soruşturmanın bu departmandaki yolsuzluklarla ilgili olduğunu öne sürdü.

Ağustos ayında Çin’e ait bir nükleer denizaltının Tayvan Boğazı’ndan geçerken kaza geçirdiğine ve tüm mürettebatıyla birlikte kaybolduğuna dair raporlar ortaya çıkmıştı.

Söz konusu denizaltı kazası ile Savunma Bakanı hakkında açılan soruşturma arasında bir ilişki olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Eski Dışişleri Dakanı Qin Gang da bu sene 25 Haziran’da ortadan kaybolmuş, ardından görevden alındığı açıklanmıştı. Önce hakkında evlilik dışı ilişki söylentileri yayılan, ardından  “sağlık sorunları” olduğu söylenen Qin hala kamuoyu karşısına çıkmadı.

Sadece iki ay içinde iki bakanın ortadan kaybolması, Çin Komünist Partisi (ÇKP) yönetiminin son 45 yıldaki en istikrarsız dönemi olduğu yorumlarını beraberinde getiriyor.

- Advertisment -