Ana SayfaDış HaberÇipras’ın bıraktığı SYRIZA’nın liderliği için iki aday yarışıyor: Çanakkaleli Ahçioglu ve ilk...

Çipras’ın bıraktığı SYRIZA’nın liderliği için iki aday yarışıyor: Çanakkaleli Ahçioglu ve ilk açık eşcinsel lider adayı Kasselakis

Yunanistan'ın sosyalist ana muhalefet partisi SYRIZA bugün yeni genel başkanını seçiyor. Liderlik yarışında Çanakkale kökenli Efi Ahçioglu ve Stefanos Kasselakis isimleri öne çıkıyor. Öğrencilik yıllarında Biden’ın kampanyasında gönüllü olan ve yatırım bankası Goldman Sachs’ta çalışan Kasselakis ülkenin eşcinsel olduğunu beyan etmiş ilk genel başkan adayı.

SYRIZA hükümetinde Çalışma, Sosyal Sigorta ve Sosyal Dayanışma Bakanlığı yapmış olan Efi Ahçioglu, kökeni Çanakkale’de yaşamış Rum bir aileye dayanan 38 yaşında bir hukukçu. Siyasete girmeden önce Avrupa Parlamentosu’nda çalışan Ahçioglu, 2009-2013 Selanik’teki Aristoteles Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmış. 

SYRIZA’nın yeni “altın çocuğu” olarak görülen StefanosKasselakis ise önceden Goldman Sachs’ta çalışmış finans uzmanı. Kasselakis, AB’nin kriz sırasında Yunanistan’a dayattığı kemer sıkma politikalarına karşı çıkan daha soldaki bir muhalefetin temsilcisi. Kasselakis, ülke tarihinde eşcinsel olduğunu beyan etmiş ilk genel başkan adayı.

14 yaşındayken Arşimet matematik yarışmasında gümüş madalya kazanan Stefanos Kasselakis, PensilvanyaÜniversitesi Ekonomi bölümünden mezun. KasselakisAmerika’daki öğrenciliği sırasında Demokrat Parti’nin 2008 yılındaki ön seçimlerinde Joe Biden’ın kampanyasında gönüllü olarak çalışmış. MEGA tarafından yayınlanan Metron Analiz anketinde Ahçioglu, ilk turda yarışı önde götürüyor.

Ankete göre ilk turda Efi Ahçioglu yüzde 35 oy oranıyla önde giderken, Stefanos Kasselakis’in oyu yüzde 19 gözüküyor.

Araştırmanın yalnızca genel seçimlerde SYRIZA’ya oy vereceğini söyleyen kişileri kapsayacak şekilde yapılan bölümünde Ahçioglu seçmenin yüzde 41’i, Kasselakis ise 35’i tarafından destekleniyor. Bir adaya “kesinlikle veya muhtemelen” oy vereceğini söyleyenlerde ise Kasselakisyüzde 39, Ahçioglu ise yüzde 31 oy alıyor.

“Miçotakis’i kim yenebilir?” sorusuna ise bütün katılımcıların yüzde 40’ı Stefanos Kasselakis cevabını verirken Efi Ahçiogluyüzde 33’te kalıyor.

Eğer genel başkanlık seçimleri ikinci tura kalırsa Ahçioglu’nun desteği yüzde 52’ye, Kasselakis’in ise yüzde 39’a yükseliyor. Ancak genel başkanlık seçiminde oy kullanacağını söyleyen SYRIZA üyelerine ölçüldüğünde Ahçioglu’nunyüzde 44’lük oyu karşısında Kasselakis yüzde 45 ile az bir farkla önde gözüküyor. SYRIZA üyeleri ve SYRIZA seçmenleri birlikte ölçüldüğünde ise Efi Ahçioglu, StefanosKasselakis’i yüzde 52’ye yüzde 26’lık bir farkla geride bırakıyor.

- Advertisment -