Ana SayfaDış HaberDağlık Karabağlı Ermeni milyarder, bağımsızlıkçı bakan sınırda gözaltına alındı

Dağlık Karabağlı Ermeni milyarder, bağımsızlıkçı bakan sınırda gözaltına alındı

Azerbaycan, Laçin kontrol noktasından Ermenistan'a geçmeye çalışan eski Dağlık Karabağ devlet bakanı Ruben Vardanyan'ı gözaltına aldı. Azerbaycan Devlet Sınır Güvenlik Teşkilatı'nın açıklamasına göre, aynı zamanda milyarder bir işadamı olan ve Dağlık Karabağ’daki Ermeni milliyetçilerinin öncülerinden olan eski bakan Vardanyan şu anda Bakü'de. Vardanyan'ın devlet bakanı olarak atanması, Rusya'yla iş bağlantıları nedeniyle ilk günden beri tartışma konusuydu. Vardanyan, ablukanın ilk aylarında Dağlık Karabağ'dan yaptığı canlı yayınlar ve Azerbaycan yetkililerinin kendisine yönelik eleştirileriyle ünlenmişti.

Vardanyan’ın tutuklandığı eşi Veronika Zonabend tarafından Çarşamba günü öğleden sonra X hesabından doğrulandı:

“Hayırsever, iş adamı ve Artsah (Dağlık Karabağ) eski Devlet Bakanı olan kocam Ruben Vardanyan, bu sabah binlerce Ermeniyle birlikte sınırdan geçmeye çalışırken Azerbaycan yetkilileri tarafından tutuklanarak gözaltına alındı”

Ermenistan hükümetinin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurarak Bakü’nün Vardanyan’ın yeri ve durumu hakkında bilgi vermesini talep ettiği bildirildi.

Ruben Vardanyan, Kasım 2022’de Dağlık Karabağ’ın o zamanki Cumhurbaşkanı Arayik Harutyunyan tarafından Devlet Bakanı olarak atandı. Önceki devlet bakanları yalnızca dört bakanlığın çalışmalarını koordine ederken, Vardanyan tüm bakanlıklardan sorumlu olmasıyla çok daha geniş yetkilere sahipti.

Vardanyan’ın devlet bakanı olarak atanması, Rusya’yla iş bağlantıları nedeniyle ilk günden beri tartışma konusu. Vardanyan, ablukanın ilk aylarında Dağlık Karabağ’dan yaptığı canlı yayınlar ve Azerbaycan yetkililerinin kendisine yönelik eleştirileriyle ünlenmişti.

Vardanyan, Şubat ayında Harutyunyan tarafından görevinden alındı. Harutyunyan, bu kararın kendisinin ve Vardanyan’ın iç ve dış meselelere yaklaşımlarındaki ‘stratejik’ farklılıklardan kaynaklı olduğunu söylemişti.

Vardanyan, görevden alınmasının ardından Dağlık Karabağ siyasetinde aktif rol oynamaya devam etti. Harutyunyan’ın Ağustos ayındaki istifası, Vardanyan’ın istifa çağrısında bulunmasının hemen ardından gerçekleşti.

Harutyunyan’ın halefi Samvel Şahramanyan’ın da Vardanyan’ın etrafında şekillenen bir çıkar grubunu temsil ettiği iddia ediliyordu.

- Advertisment -