Ana SayfaDış HaberDört saatlik ABD-Çin zirvesi Biden’ın “diktatör” cevabının gölgesinde kaldı

Dört saatlik ABD-Çin zirvesi Biden’ın “diktatör” cevabının gölgesinde kaldı

Çin lideri Şi, San Francisco’daki Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesinde Biden’la dört saat görüştü. Biden, Şi’ye gençken San Francisco’daki Golden Gate Köprüsü manzaralı fotoğrafını gösterdi, Çin arabasını övdü. Ama Şi gittikten sonra tek başına çıktığı basın toplantısında bir gazetecinin “Şi'yi, hala diktatör olarak görüyor musunuz?" sorusuna “Evet, öyle. Bakın o, tamamen bizimkinden farklı bir yönetime dayanan, komünist ülkeyi yöneten adam olması anlamında diktatör" cevabını verince Pekin’i kızdırdı

Çin lideri Şi, San Francisco kentinde düzenlenen Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesi için gittiği ABD’de Biden ile dört saat süren bir görüştü.  Görüşmede iki ülke arasında askerî iletişimin geliştirilmesi, uyuşturucu madde üretimiyle mücadele gibi alanlarda uzlaşma sağlanırken Tayvan gibi hassas konularda görüş ayrılıkları aşılamadı.

Görüşmeler pozitif bir atmosferde geçti. Biden, Şi’ye cep telefonundan, Şi’nin 31 yaşındayken 1985’de Çin heyetiyle gezide geldiği San Fransisco’da Golden Gate Köprüsü manzaralı fotoğrafını gösterdi.

Görüşmeden çıkarken, Şi’nin Çin malı arabasını övüp, inceledi.

https://x.com/manyapan/status/1725164675174674891?s=20

Ama dünyanın iki büyük gücü ABD ve Çin’in liderleri arasında uzun zamandır hazırlık yapılan ve merakla beklenen görüşme, ABD Başkanı Joe Biden’ın “diktatör” benzetmesinin gölgesinde kaldı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmesi sonrasında tek başına basın toplantısı düzenleyen Joe Biden, bir gazetecinin Haziran ayında söylediği sözleri hatırlatıp “Bugünden sonra Şi’yi, bu yılın başlarında söylediğiniz gibi hala diktatör olarak görüyor musunuz?” sorusuna “Evet, öyle. Bakın o, tamamen bizimkinden farklı bir yönetime dayanan, komünist ülkeyi yöneten adam olması anlamında diktatör” cevabını verdi.

Biden’ın cevabı sırasında ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın mimikleri kameralara yakalandı.

https://x.com/RachBlevins/status/1725280860818010166?s=20

Biden’ın sözlerine Çin’den tepki gecikmedi. Çin Dışişleri Bakanlığının olağan basın toplantısında sorulan soru üzerine Bakanlık sözcüsü Mao Ning, Biden’ın ismini telaffuz etmeden, “Bu tür bir söylem son derece yanlış ve sorumsuzca bir siyasi manipülasyondur. Buna karşıyız. Çin ile ABD arasına nifak tohumları ekmeye çalışan, ilişkileri zayıflatmaya çalışanlar her kimse, bunu biliyorlardır” yanıtını verdi.

Çin Devlet Başkanı Şi, Biden’ın “diktatör” sözü sonrasında programına devam etti, ABD’li iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldiği konferansta ılımlı mesajlar vererek “ABD’nin dostu ve partneri olmaya hazırız” dedi. “Bir ülke diğerini baş rakibi ve en önemli jeopolitik sınama olarak görüyorsa bu sadece yanlış politikalara, doğru yoldan sapan eylemlere ve istenmeyen sonuçlara yol açar” diyen Şi, iki ülke halkları arasında etkileşim yaratacak daha fazla köprüler kurulması ve daha fazla yollar açılması çağrısı yaptı.

Çin Devlet Başkanı, bu bağlamda önümüzdeki beş yıl içinde 50 bin genç Amerikalıyı üniversite öğrenimi ve değişim programları çerçevesinde Çin’e davet etmek istediklerini söyledi. Şi, ABD’li yerel politikacılar ve Kongre üyelerinin ziyaretlerini de memnuniyetle karşılayacaklarını kaydetti.

- Advertisment -