Ana SayfaDış HaberDünya Mutluluk Raporu, gençlerin eski nesillere göre daha az mutlu olduğunu gösteriyor

Dünya Mutluluk Raporu, gençlerin eski nesillere göre daha az mutlu olduğunu gösteriyor

Oxford Üniversitesi merkezli araştırma, gençlerin “orta yaş krizinin muadili” bir duygusal sıkıntı yaşadığını ortaya koyuyor. 7 sene öncesine kadar eski nesilden daha mutlu olan Amerikalı ve Batı Avrupalı gençler, sosyal medyanın da etkisiyle, 2017’den beri yaşlılardan daha az mutlu.

Oxford Üniversitesi Esenlik Araştırma Merkezi, Gallup ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı tarafından koordine edilen, 140 ülkede yıllık mutluluk barometresi olan Dünya Mutluluk Raporu’nun editörü Prof. Jan-Emmanuel De Neve, “Özellikle Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’da, gençlerin mutluluğunda endişe verici düşüşler var. Dünyanın bazı yerlerinde çocukların orta yaş krizine eşdeğer bir durumu o yaşlarda hissetmesi, acil siyasi önlem gerektiriyor” dedi.

15-24 yaş arası grubun yaşlılardan daha mutlu olduğunun saptandığı 12 yıllık trendin ardından, 2017 yılında bu durum tersine döndü. Batı Avrupa’daysa çok küçük bir farkla hala yeni nesil daha mutlu ama bunun da önümüzdeki 1-2 yıl içinde değişmesi bekleniyor. Araştırmanın bu seneki sonuçlarına göre, 30 yaş altındaki mutsuzluk ABD’yi en mutlu ülkeler sıralamasında ilk 20’nin dışına itti.

ABD Sağlık Dairesi Başkanı Dr. Vivek Murthy, çocukların sosyal medya kullanmalarına izin vermekle, “güvenli olup olmadığı kanıtlanmamış ilaç vermek” arasında bir fark olmadığını söyledi ve hükümetlerin son yıllarda sosyal medyayı denetlemekteki başarısızlığını ‘akıl almaz’ olarak tanımladı. Murthy, Guardian’a verdiği röportajda Kuzey Amerika’daki gençlerin, yaşlılarla mukayese edildiğinde kaydadeğer biçimde mutsuz olduğunu belirtti ve Batı Avrupa’da da bu ‘tarihi’ değişimin beklendiğini ifade etti.

Murthy, raporun bulgularının, “gençlerin ABD’de ve giderek tüm dünyada daha fazla çabaladığına, mücadele ettiğine, zorlandığına dair bir işaret” olduğunu söyledi. Mutluluk sıralamasında genel toplamda 23. olan Amerika, yalnızca 30 yaş altı grup düşünüldüğünde Guatemala, Suudi Arabistan ve Bulgaristan gibi ülkelerin arkasında kalarak 62. oldu.

- Advertisment -