Ana SayfaDış HaberEkvador’da devlet-mafya savaşı: Devlet televizyonu canlı yayın baskını, üniversite ve karakollara saldırılar,...

Ekvador’da devlet-mafya savaşı: Devlet televizyonu canlı yayın baskını, üniversite ve karakollara saldırılar, en az 10 ölü, 80 tutuklama

Ekvador’da 2011’den beri cezaevinde bulunan uyuşturucu çetesi lideri Fito’nun firarı sonrası olağanüstü hal ilan edildi. Suç çeteleri ülkenin birçok yerinde saldırılar yaptı. Olaylarda şu ana kadar ikisi polis en az on kişi öldü. 80’in üzerinde tutuklama yapıldı. Çete üyeleri, devlet televizyonunu canlı yayında bastı. Başka bir çete de Ekvador Ulusal Üniversitesi’ni baskın yaptı, birçok yerde polisler hedef alındı.

Ekvador polisi, canlı yayın sırasında silahlı kişilerin baskınına uğrayan devlet televizyonu binasına yapılan operasyon sonucunda, baskını yapan 13 saldırganın yakalanarak tutuklandığını ve televizyon binasında rehin alınan kişilerin tamamının hayatta olduğunu açıkladı.

TC televizyonunda program yapan gazeteci Jorge Rendon, baskın sırasında iki kişinin yaralandığını iddia etti. Ekvador polisi bu bilgiyi doğrulamadı. Polis operasyonu, çete mensuplarının televizyona yaptıkları baskından yaklaşık 30 dakika sonra yapıldı.

Salı günü tüm dünyanın izlediği görüntülerde canlı yayın sırasında TC televizyon kanalını basan kapüşonlu ve silahlı kişilerin çalışanlara yere yatmalarını söyledikleri ve arka planda silah sesleri ile bağrışmalar duyuluyordu.

Fito’nun firarının ardından 60 gün olağanüstü hal ilan edildi

Ülkenin en ünlü uyuşturucu çetesi Los Choneros’un lideri olan Fito lakaplı Adolfo Macias’ın (44) Pazar günü Guayaquil’da bulunan cezaevindeki hücresinden kaybolduğu ortaya çıkmış ve kendisinden bir daha haber alınamamıştı. Devlet Başkanı Daniel Noboa, Fito’nun firarının ardından 60 gün olağanüstü hal ilan etmişti. Fito, uyuşturucu kaçakçılığı ve cinayet suçlarından 2011 yılında 34 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Fito’nun yakalanışı. (Fotoğraf: Ekvador ordusu)

Fito’nun firarı ve olağanüstü hal ilanının ardından ülkede yaşanan tek saldırı, TC televizyonuna yapılan baskın olmadı. Salı günü Guayaquil’de sekiz kişi, Nobol şehrinde de iki polis öldürüldü. Üç şehirde yedi polis kaçırılarak rehin alınmıştı. Bunlardan Machala kentindeki üç polis serbest bırakıldı ve daha sonra polisleri kaçıran on kişi yakalanarak tutuklandı. Ayrıca ülkedeki en az altı cezaevinde de olaylar çıktı.

Guayaquil’deki Ekvador Ulusal Üniversitesi’ne de çete üyeleri tarafından baskın yapıldı ve üniversitenin bazı hocaları ile öğrencileri rehin alındı.

Bazı yerlerde ordu birlikleri de şehirlerde

Ekvador polisi, ülke genelinde 20’nin üzerinde yerde yaşanan olaylarla ilgili yapılan operasyonlar sonucu 80’in üzerinde tutuklama yapıldığını ve birçok patlayıcı madde ile silah ele geçirildiğini açıkladı.

Guayaquil şehrindeki bir hastaneyi silahlı kişilerin ele geçirme girişimine karşı ordu birliklerinin müdahale ettiğini ve şu anda hastaneyi askerler tarafından korumaya alındığı duyuruldu.

Birçok yerde ordu birlikleri, asayişi sağlamak için meydanlarda. Quito şehir merkezinde askerler. (Fotoğraf: Rodrigo Buendia/AFP)

Ülkede üç gündür yaşanan olayların, artan suçlarla mücadele etme vaadiyle henüz Kasım 2023’te devlet başkanlığına seçilen Noboa için büyük bir sınav olduğu değerlendiriliyor.

Ekvador Devlet Başkanı Daniel Noboa ülke çapında 60 gün olağanüstü hal ilan etti. (Fotoğraf: AFP)

- Advertisment -