Ana SayfaDış HaberErdoğan’ın açıklamaları İsrail medyasında nasıl yankılandı?

Erdoğan’ın açıklamaları İsrail medyasında nasıl yankılandı?

Erdoğan’ın “Biz nasıl Karabağ'a girdiysek, nasıl Libya'ya girdiysek bunun benzerini aynen onlara da yaparız” açıklamaları İsrail medyasının ikinci gündemi oldu. Arutz Sheva: “Erdoğan’ın fiilen bir şey yapamaz”, Maariv: “Üçüncü ülkeler üzerinden İsrail’le ticaret devam ediyor” i24 TV: “Azerbaycan Karabağ’ı İsrail ve Türkiye'nin yardımıyla geri aldı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz nasıl Karabağ’a girdiysek, nasıl Libya’ya girdiysek bunun benzerini aynen onlara da yaparız. Yapmamak için hiçbir şey yok” dedi. İsrail Dışişleri Bakanı Katz: “Erdoğan, Saddam Hüseyin’in izinden gidiyor. Saddam’ın akıbetini ona hatırlatayım müsadenizle.”

Erdoğan’ın söz konusu açıklamaları İsrail gazetelerinde son dakika haberi olarak verildi. Ülkenin ana gündemi Golan Tepeleri’ndeki Dürzi yerleşim birimi Mecdel Şems’e düşen füze sebebiyle ölen 12 çocuk. Ancak ikinci gündem Erdoğan’ın İsrail’e yönelik açıklamaları.

 İsrail Kanal 12, “Erdoğan, İsrail’i işgal etmekle tehdit etti;”Güçlü olmalıyız” manşetini atarken Israel Hayom “Erdoğan’dan benzeri görülmemiş bir tehdit” başlığı ile açıklamaları haberleştirdi.

Erdoğan’ın “Biz nasıl Karabağ'a girdiysek, nasıl Libya'ya girdiysek bunun benzerini aynen onlara da yaparız” açıklamaları İsrail medyasının ikinci gündemi oldu. Arutz Sheva: “Erdoğan’ın fiilen bir şey yapamaz”, Maariv: “Üçüncü ülkeler üzerinden İsrail’le ticaret devam ediyor”  i24 TV: “Azerbaycan Karabağ’ı İsrail ve Türkiye'nin yardımıyla geri aldı”

Times of Israel ise Türkiye’nin NATO üyeliğine dikkat çekerek “Erdoğan İsrail’i işgal etme tehdidinde bulundu” ifadelerini kullandı.

Yediot Ahronot da “Türk lider Erdoğan, İsrail’e karşı olası askeri harekât önerisinde bulundu” şeklinde başlık attı. Öte yandan gazete manşetine Hollandalı aşırı sağcı siyasetçi Widers’in açıklamasını taşıdı: Türkiye’nin İsrail’e savaş tehdidinden sonra Türkiye NATO’dan atılmalı.

İsrail Dışişleri Bakanı Katz’dan Erdoğan’a Saddam benzetmesi

“Erdoğan, Saddam Hüseyin’in izinden gidiyor ve İsrail’e saldırı tehdidinde bulunuyor. Saddam’ın akıbetini ona hatırlatayım müsadenizle.”

i24 ve Arutz Sheva: Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail’i işgal etmekle tehdit etti

Jerusalem Post haber analizinde Erdoğan’ın ifadelerinin sahada bir gerçekliği olmadığını ifade etti. Gazetede  “Türkiye lideri, uluslararası gidiş gelişlerin daha büyük bir İsrail-Lübnan savaşını ve/veya bölgesel bir savaşı önlemek için çabaladığı bir sırada konuştu. Ancak Türkiye, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün bir üyesidir ve bu nedenle İsrail ordusu-Hizbullah çatışmasına askeri olarak müdahale etmesi olası değildir. Gazze savaşından önce düzelmekte olan İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkiler, Ankara’nın Mayıs ayında İsrail ile tüm ticareti durdurmasıyla birlikte yıprandı” ifadeleri kullanıldı.

İ24: Karabağ Türkiye ve İsrail’in yardımıyla geri alındı

İ24 TV açıklamalara dair yorumunda şu ifadeler yer aldı: “Erdoğan, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ çatışmasına değindi ve bu çatışma sonucunda Azerbaycan’ın ayrılan bölgenin kontrolünü ele geçirdiğini söyledi. Azerbaycan, dikkat çekici bir şekilde, bu bölgenin kontrolünü İsrail ve Türkiye’nin yardımıyla geri aldı; Türk güçleri ise çatışmalara katılmadı.”

 Maariv: Üçüncü ülkeler üzerinden İsrail’le ticaret devam ediyor

Maariv gazetesi ise Erdoğan yönetimi ile Hamas ilişkisine dikkat çekip Antalya’ya iniş yapan İsrail yolcu uçağına yakıt ikmali yapılmamasını hatırlattı. Gazete Ankara’nın özel şirketlerin İsrail’le ticareti yasaklasa da üçüncü bir ülke üzerinden ticarete izin verdiğini vurguladı.

- Advertisment -