Ana SayfaDış HaberEski MI6 şefi: İsrail'in Gazze'deki eylemleri pervasızlık sınırında

Eski MI6 şefi: İsrail’in Gazze’deki eylemleri pervasızlık sınırında

İsrail’in Gazze’de üçü İngiliz vatandaşı 7 World Central Kitchen çalışanını öldürmesi, krizin başından bu yana İsrail’e açık destek veren İngiliz hükümetini zor durumda bıraktı. Bazı Muhafazakar milletvekilleri İngiltere'nin İsrail'e silah satışını askıya almaya çağrısı yaptı. Tartışmalara MI6'in eski başkanı Alex Younger da katıldı: “İsrail'in Gazze'deki eylemleri pervasızlığın sınırında"

İsrail’in Gazze’de aralarında üç İngiliz vatandaşının da olduğu World Central Kitchen yardım kuruluşunun yedi çalışanını öldürmesi, İngiltere’de İsrail yanlısı çevrelerdeki havayı değiştiriyor.

Pazartesi günü Gazze’de üçü İngiliz vatandaşı olmak üzere yedi uluslararası yardım görevlisinin İsrail hava saldırısında öldürülmesinin ardından birçok Muhafazakâr milletvekili Rishi Sunak’a İsrail’i silahlandırmayı durdurması çağrısında bulunmuştu.

Guardian gazetesi de, aralarında üç eski yüksek mahkeme yargıcının da bulunduğu üst düzey avukat ve yargıçların, Birleşik Krallık hükümetinin İsrail’i silahlandırmaya devam ederek uluslararası hukuku ihlal ettiği uyarısında bulunduğu bir mektubu yayınladı.

Tepkilere katılanlardan biri de MI6’in eski başkanı Alex Younger oldu. BBC Radyo 4’te yayınlanan Today podcast programına konuşan Younger: “Benim görüşüm, yaşananların zaman zaman pervasızlığın sınırlarına dayanan sistematik bir hedef alma yaklaşımı olduğu ve bu nedenle İsrail’in ahlaki bir üstünlük ve ahlaki bir amaç sürdürmek olan siyasi amacını temelden zayıflattığıdır” dedi.

Eski bir ulusal güvenlik danışmanı olan Mark Lyall Gran de hükümetin Gazze’deki durumu en son Aralık ayında değerlendirmesinden bu yana gerçeklerin önemli ölçüde değiştiğini söyledi:

“Bu durumda İngiliz hükümetinin İsrail’e silah satmaya devam etmesi çok zor olacaktır. Bu, satılan silahların uluslararası hukukun ihlalinde kullanılabileceğine dair ciddi bir risk olup olmadığıyla ilgili bir soru.”

Belçika ve İspanya İsrail’e silah ihracatını askıya almıştı. Birleşik Krallık İsrail’e nispeten az sayıda silah satıyor ancak Lyall Grant silah satışlarının askıya alınmasının “oldukça önemli bir siyasi ve sembolik adım olacağını” söyledi.

Başından beri İsrail’e destek veren İşçi Partisi’nde de hava değişiyor. Gölge Dışişleri Bakanı David Lammy, İngiltere’nin İsrail’e silah satışının askıya alınması gerektiğini söyledi.

İsrail karşıtı protestoculara karşı sert tavrı yüzünden görevden istifa etmek zorunda kalan eski İçişleri Bakanı Suella Braverman ise “İsrail’in uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiğini söylemenin İsrail’e hakaret olduğunu” söyledi. 

- Advertisment -