Ana SayfaDış HaberEski Nazi Ukraynalı’ya alkış, Kanada’da Meclis Başkanı’nın başını yedi

Eski Nazi Ukraynalı’ya alkış, Kanada’da Meclis Başkanı’nın başını yedi

Kanada'da Meclis Başkanı Anthony Rota, Nazi geçmişi olan Ukraynalı bir İkinci Dünya Savaşı gazisinin meclis oturumuna davet edilmesinin yarattığı tartışmaların ardından istifa etti.

Meclis oturumu sırasında Yaroslav Hunka’yı “kahraman” olarak adlandırıp iki defa ayakta alkışlatan Rota, meclisteki bütün partilerin ortak talebi sonrasında görevinden istifa etti.

Tartışma, Kanada milletvekillerinin Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’yi mecliste ağırladığı sırada başladı. Zelenski’nin konuşmasından sonra Rota, oturuma davet ettiği 98 yaşındaki Yaroslav Hunka’yı “Kanadalı kahraman” olarak tanıttı.

Ancak daha sonra Hunka’nın İkinci Dünya Savaşı sırasında Waffen-SS’in “Galiçya” biriminin bir üyesi olduğu ortaya çıktı.

Kanada Dışişleri Bakanı Mélanie Joly, yaşananları “kabul edilemez” ve “utanç verici” olarak nitelendirdi.

Yahudi kuruluşları, Hunka’nın meclise davet edilmesini kınadı. Rota, kararından dolayı pişmanlık duyduğunu, Yahudi topluluklarından özür dilediğini ve eylemlerinden dolayı tam sorumluluk aldığını dile getirdi.

Başbakanlık’tan yapılan açıklamada, bizzat meclis başkanı tarafından davet edildiği için Hunka’nın oturuma katılımından haberdar olunmadığı ifade edildi.

Başbakan Trudeau, olayı Kanada ve Kanadalılar için bir utanç kaynağı olarak nitelendirdi. İktidar partisinin grup başkanvekili Karina Gould Rota’nın meclis başkanlığının resmi parlamento kayıtlarından çıkarılmasını talep etti.

- Advertisment -