Ana SayfaDış HaberFilistin yanlısı öğrencileri Columbia Üniversitesi’ne polis sokarak tutuklatan rektör istifa etti

Filistin yanlısı öğrencileri Columbia Üniversitesi’ne polis sokarak tutuklatan rektör istifa etti

Columbia Üniversitesi Rektörü Minouche Shafik görevinden istifa etti.

Shafik’in istifası, New York’taki özel Ivy League üniversitesinde göreve başlamasından sadece bir yıl sonra ve sonbahar döneminin başlamasına sadece birkaç hafta kala geldi.

Shafik, Gazze’deki savaş protestolarını ele alış biçimi nedeniyle istifa eden üçüncü Ivy League üniversitesi rektörü oldu.

Nisan ayında Shafik, kampüsteki Gazze protestosu yapan öğrenncilere karşı New York Polis Departmanı görevlilerine kampüse girme yetkisi vermiş ve bu tartışmalı kararla bir üniversite binasını işgal eden yaklaşık 100 öğrenci tutuklanmıştı.

Vietnam Savaşı protestolarından bu yana Columbia kampüsüne ilk kez polisin girmesi izin verilip, tutuklamalar yaşanmıştı.

Polisin kampüse sokulması, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’daki düzinelerce üniversitede düzenlenen diğer protestoları da alevlendirmişti.

Çarşamba günü öğrencilere ve öğretim üyelerine gönderdiği e-postada Shafik, “Topluluğumuzdaki farklı görüşlerin üstesinden gelmenin zor olduğu bir kargaşa dönemini yönettim.  Bu dönem, toplumumuzdaki diğer kişiler için olduğu gibi benim ailem için de önemli ölçüde yıpratıcı oldu. Yaz boyunca düşünme fırsatı buldum ve bu noktada görevime devam etmemin Columbia’nın önündeki zorlukları aşmasına en iyi şekilde yardımcı olacağına karar verdim. Kendimin, meslektaşlarımın ve öğrencilerimin tehdit ve tacizlere maruz kalması benim için üzücü oldu” dedi

Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi İcra Kurulu Başkanı Katrina Armstrong geçici başkan olarak görev yapacak.

Mısır doğumlu bir ekonomist olan Shafik, daha önce Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu ve İngiltere Merkez Bankası’nda çalışmıştı.

Daha önce London School of Economics’in başkanlığını da yapmıştır.

Shafik’in daha önce İngiltere Merkez Bankası başkanlığı için kısa listede olduğu düşünülüyordu.

Shafik mektubunda, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı tarafından kendisinden “hükümetin uluslararası kalkınma yaklaşımının ve kapasitesinin nasıl geliştirilebileceğinin gözden geçirilmesine” öncülük etmesinin istendiğini söylüyor.

- Advertisment -