Ana SayfaDış HaberGazze için yeni ateşkes trafiği: Hamas, Mısır ve Katar’a olumlu cevap verdi

Gazze için yeni ateşkes trafiği: Hamas, Mısır ve Katar’a olumlu cevap verdi

BM’den Gazze’de ateşkes yapılmasına yönelik karar çıkarken Hamas müzakerelerde arabuluculuk yapan Mısır ve Katar’a yeni bir zaman çizelgesi sundu. Taraflar İsrail’in bu yeni teklife cevabını bekliyor.

Axios’un haberine göre arabulucu Mısır ve Katar, ABD’nin Gazze’ye yönelik yeni ateşkes planına Hamas ve Filistinli gruplardan yanıt aldı.
Kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir yetkiliye göre Hamas, İsrail ile kalıcı ateşkes ve İsrail birliklerinin Refah dahil Gazze’den çekilmesi için yeni bir zaman çizelgesi önerdi.
Bir Hamas yetkilisi, “Daha önceki tutumumuzu yineledik. Çok büyük boşluklar olmadığına inanıyorum. Artık top İsrail’in sahasında” dedi.
Mısır Dışişleri Bakanlığı, Doha ve Kahire’nin ABD ile birlikte bir anlaşmaya varılana kadar arabuluculuk çabalarına devam edeceğini açıkladı.
Mısır’ın açıklaması, Hamas ve Filistin İslami Cihad örgütünün Gazze’deki savaşı sona erdirmek için “olumlu bir şekilde anlaşmaya varmaya hazır olduklarını” ifade ettikleri ve yanıtlarını Katarlı ve Mısırlı arabuluculara sunduklarını belirten bir açıklama yayınlamasından kısa bir süre sonra yapıldı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Pazartesi günü ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail ile Hamas arasında Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanması yönündeki önerisini desteklemişti.
Cuma günü, Biden, Gazze’de İsrail’in “üç aşamalı” ateşkes önerisini açıkladı; bu öneri, Filistin bölgesinde kalıcı bir ateşkes müzakerelerinin yanı sıra bazı İsrailli rehinelerin Filistinli mahkumlarla takas edilmesini de içeriyor.

- Advertisment -