Ana SayfaDış HaberHaiti'nin mafya lideri ‘Barbekü’: “Başbakan istifa etmezse soykırıma yol açacak bir iç...

Haiti’nin mafya lideri ‘Barbekü’: “Başbakan istifa etmezse soykırıma yol açacak bir iç savaşa doğru gidiyoruz”

Başkent Port-au-Prince’teki suç grupları ittifakının lideri olan ‘Barbekü’ lakaplı eski polis memuru Jimmy Chérizier, mevcut kaosun ortasında hükümete meydan okudu. Daha önce Chérizier liderliğindeki silahlı gruplar, hapishane baskınları sonrası 3000’den fazla mahkumu serbest bırakmıştı. Ardından şehirdeki kontrolü büyük oranda ele geçiren çeteler, havaalanını kuşatarak başbakan Ariel Henry’nin ülkeye girişine izin vermemişti.

Haiti kaosa sürükleniyor. Bu, ülkenin adım adım, bazen yavaş, bazen daha hızlı ilerlediği şaşırtıcı derecede uzun bir yol. Geçtiğimiz hafta, bu yoldaki en hızlı haftalardan biri oldu. Haitililer, birkaç gün içinde 3.000’den fazla mahkumun çeşitli hapishanelerden kaçışına, başkent Port-au-Prince havaalanına yapılan saldırılara ve ayrıca ordu, polis ve gangsterler arasındaki silahlı çatışmalara tanık oldu. Tüm bunların arasında, son yılların en medya dostu suç liderlerinden birinin düzenlediği göz alıcı basın toplantıları da var: Jimmy Chérizier, nam-ı diğer Barbekü. Eski bir polis memuru, artık hırslı bir gerilla kumandanı.

Salı günü Chérizier, Port-au-Prince şehir merkezinden pek de uzak olmayan bir mahallede, Delmas 6’da, basın toplantısına katıldı. Bunu sanki bir değişim aktivisti, belirgin bir siyasi söylem ustasıymışçasına yaptı. Ancak kıyafetlerinin üzerine kurşun geçirmez bir yelek giyiyordu ve omzunun üzerinden çift şarjörlü AK-47 tipi bir tüfek taşıyordu. Yanında danışman olarak bekleyen yüzleri kapalı iki çocuk da makineli tüfek taşıyordu. Bu,  Haiti’de belki de haftanın görüntüsüydü. Başbakan Ariel Henry, Kenya gezisinin ardından ülkeye dönmenin bir yolunu ararken, başkentte katliam yapmakla suçlanan Barbekü son yıllarda muhalefet rolünü oynadı. Yıllardır defalarca yaptığı gibi Henry’yi eleştirdi: “Haiti, hepimiz için ya bir cennet olacak ya da cehennem. Eğer Henry istifa etmezse, uluslararası toplum ona destek vermeye devam ederse soykırıma varacak bir iç savaşa doğru gidiyoruz.”

Karayip ülkesinde durum giderek kötüleşiyor. Bütün krizler iç içe geçerek artmaya devam ediyor. Ülkede, BM’ye göre yılın başından bu yana yaklaşık 1.200 kişi öldürüldü.

- Advertisment -