Ana SayfaDış HaberHamas ve İsrail Kahire’de masaya oturdu: “Ateşkes görüşmelerinde birçok konuda uzlaşı sağlandı”

Hamas ve İsrail Kahire’de masaya oturdu: “Ateşkes görüşmelerinde birçok konuda uzlaşı sağlandı”

Gazze’de devam eden savaş için bugün Kahire’de, Mısır ve ABD’nin de arabulucu olduğu bir Hamas-İsrail görüşmesi yapıldı. CIA başkanı da görüşmeler için Kahire’deydi. Mısır televizyonlarına göre görüşmede “birçok konuda uzlaşı sağlandı.” Hamas sözcüsü Usame Hamdan: “Tam bir ateşkese ulaşmayı umuyoruz.”

Hamas heyeti ve İsrail devleti, Gazze’de 211 gündür devam eden saldırılarda ateşkes istemiyle müzakere ediyor.

Mısır’a ait Al-Qahera News TV kanalı cumartesi günü birçok tartışmalı konuda uzlaşma sağlandığını ancak detay vermediğini bildirdi. 

Hamas, savaşın tamamen sona ermesini ve İsrail’in Gazze’den tüm askerlerini çekmesini talep etti.

Devam eden müzakereleri tartışmak üzere anonim olarak İsrail medyası Haaretz’e konuşan bir İsrail yetkilisi İsrail’in Rafah’a saldırıya kararlı olduğunu ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasının bir parçası olarak savaşı sona erdirmeyi herhangi bir durumda kabul etmeyeceklerini söyledi.

Hamas’a sunulan teklif ne?


Mısırlı aracıların Hamas’a sunduğu öneri, anında başlayacak, altı haftalık bir ateşkes ve İsrailli rehinelerin kısmi serbest bırakılmasını içeren üç aşamalı bir süreci ortaya koyuyor. 

İlk aşama 40 gün sürecek ve Hamas, İsrail tarafından tutulan Filistinli mahkumlar karşılığında kadın sivil rehineleri serbest bırakarak başlayacak.

Uluslararası Topluluklar Örgütü’nün Orta Doğu Direktörü Gershon Baskin, Hamas’ın, Mısır’ın önerdiği çerçeveyi kabul ettiği ve İsrail’in zaten kabul ettiğini belirtti. 

Baskin’e göre, İsrail, cumartesi akşamı Şabat sona erdikten sonra Kahire’ye üst düzey müzakerecilerini gönderirse, bu çok ciddi olduğunu gösterecektir.

Hamas sözcüsü Usame Hamdan: “Tam bir ateşkese ulaşmayı umuyoruz”

“Bence arabulucular iyi bir iş çıkarıyorlar. Bu nedenle hala ana hedefe, tam bir ateşkese ve Gazze’den çekilmeye ulaşmayı umuyoruz. Bu konuda ABD’nin gerçek konumu hakkında konuşmalıyız çünkü İsraillilerin ve esas olarak Netanyahu’nun konumunu etkileyecek ana konu bu. Eğer Amerika Birleşik Devletleri yönetimi Netanyahu’ya açıkça “Artık yeter!” dediyse sizi temin ederim ki bu gerçekleşecek.”

- Advertisment -