Ana SayfaDış HaberHarvard’dan sonra Columbia’dan da Nakba sansürü: Filistinli hukukçunun makalesi yüzünden, hukuk dergisinin...

Harvard’dan sonra Columbia’dan da Nakba sansürü: Filistinli hukukçunun makalesi yüzünden, hukuk dergisinin fişini çektiler

Kasım ayında Harvard Law Review, daha önce benzeri görülmemiş bir kararla, editörlüğünü yaptığı bir makaleyi yayınlamadan önce yayından kaldırdı.

Makalenin yazarı, Harvard Hukuk’ta doktora yapan Filistinli insan hakları avukatı Rabea Eghbariah’dı.

Makale yayınlansaydı, bu, Filistinli bir hukukçunun dergide yayınlanmış ilk makalesi olacaktı.

Rabea Eghbariah, “”Hukuksal Bir Kavram Olarak Nakba’ya Doğru” adlı makalesinde, 1948 ve sonrasında Filistinlilerin sürülmesi, mülksüzleştirilmesi ve baskı altına alınması anlamına gelen “Nakba”nın resmi bir hukuki kavram olarak tesis edilmesini öneriyor, apartheid ve soykırım ile benzerliklerini analiz ediyordu.

Harvard makaleyi sansürleyince, bu kez Columbia Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin dergisi Columbia Law Review’ın editörleri Eghbariah’a ulaştı.

Eghbariah, 100 sayfayı aşkın metin üzerinde Columbia Law Review editörleriyle birlikte beş aydan fazla bir süre çalıştı.

Nihayet makale Columbia Law Review’ın internet sitesinde Pazartesi sabahı erken saatlerde yayınlandı.

Ama makale yayınlanır yayınlanmaz derginin yönetim kurulunun kararıyla derginin web sitesi çevrimdışı hale getirildi.

Pazartesi sabahı siteye girenler ana sayfada “Web sitesi bakım altında” yazısıyla karşılaştılar.

Makale Harvard’dan sonra bu kez Columbia tarafından sansürlenmişti.

The Intercept’e konuşan Eghbariah, “Nakba üzerine yapılan hukuk çalışmalarını alışılmadık ve ayrımcı bir sürece tabi tutarak susturma girişimleri, akademik özgürlüğe yönelik yaygın ve endişe verici bir Filistin istisnasını yansıtmakla kalmıyor, aynı zamanda içler acısı bir Nakba inkârcılığı kültürünün de bir kanıtıdır” dedi.

Columbia Law Review’ın editörleri ise makalenin aylardır dergi içinde tartışıldığını ve yayınlanmaması için baskılarla karşılaştıklarını, bu yüzden sansürü engellemek için 3 Haziran sabahı erken saatlerde makaleyi internet üzerinden yayınlamaya karar verdiklerini anlattı.

Editörlerin bu kararı üzerine derginin yönetim kurulu tüm web sitesinin fişini çekti.

CLR yönetim kurulu The Intercept’e, “Editörlük yapan öğrencilerle konuşarak, en azından taslağın tüm öğrenci editörlerle paylaşılması ve onlara okuyup yanıt verme şansı tanınması için yayını birkaç gün ertelemelerini istedik. Bununla birlikte, bu sabah taslağın kamuya açıklandığını öğrendik. Hukuk Dergisi’nin nasıl ilerleyeceğini belirlemesi için zaman sağlamak amacıyla web sitesini geçici olarak askıya aldık” dedi.

Dergi yönetim kurulunun sansürüne, Columbia Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden de tepkiler geldi.

Profesör Katherine Franke, “Yazı Tibet, Keşmir, Porto Riko ya da diğer tartışmalı siyasi alanlarla ilgili olsaydı bu tür bir kontrol uygulayacaklarını sanmıyorum” dedi:

“Columbia Hukuk Profesörü Herbert Weschler 1959’da Brown v. Board of Education’ın altında yatan gerekçeyi sorgulayan önemli makalesini yayınladığında birçok kişi tarafından dine küfür olarak görülmüştü, ancak şimdi kanonik olarak kabul ediliyor. Hukuk biliminin en iyi yapması gereken şey budur; bizi zor şeyler hakkında zor düşünmeye zorlamak, bunu yapmak rahatsız edici olsa bile.”

Eghbariah’ın Harvard Hukuk Fakültesi’ndeki doktora tez komitesinde yer alan Columbia Üniversitesi’nin ünlü Filistin asıllı Amerikalı tarih profesörü Rashid Khalidi, Eghbariah’ın “İsrail’deki hukuk sisteminin bir dizi yönüne ilişkin tamamen orijinal ve çok zekice bir analiz sunduğunu ve bunun hukuk mesleğindeki açık fikirli herkes tarafından memnuniyetle karşılanması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

- Advertisment -