Ana SayfaDış HaberHeinrich Böll Vakfı, Amerikalı Yahudi gazeteciye vereceği Hannah Arendt Ödülü’nü iptal etti....

Heinrich Böll Vakfı, Amerikalı Yahudi gazeteciye vereceği Hannah Arendt Ödülü’nü iptal etti. Gerekçe: Gazze’yi Yahudi gettolarına benzetmesi

Alman Yeşiller Partisi'ne bağlı Heinrich Böll Vakfı, Rusya asıllı ABD'li Yahudi gazeteci ve yazar Masha Gessen'e Hannah Arendt Siyasi Düşünce Ödülü vermekten vazgeçti. İptal gerekçesi: Gessen’in Newyorker’da kaleme aldığı makalede Almanya’nın İsrail politikasını eleştirmesi ve Gazze’deki durumu Nazi Almanyası işgali altındaki ülkelerdeki Yahudi gettolarına benzetmesi

Yeşiller Partisi’ne bağlı Heinrich Böll Vakfı, ABD’li gazeteci ve yazar Masha Gessen’e, Alman Yahudisi olan ve İsrail’e yönelik eleştirileriyle tanınan Hannah Arendt adına vereceği Siyasi Düşünce Ödülü’nü vermekten vazgeçti.

Karar, ödülü Bremen Senatosu ile birlikte veren vakıf tarafından duyuruldu.

Gessen’in ‘iptal’ edilmesinin sebebi 9 Aralık’ta New Yorker’da yayınlanan makalesi.

Makalede Gessen, İsrail’i boykot hareketi BDS’yi antisemitik olarak kınayan Alman Federal Meclisi’ni ve Almanya’nın İsrail politikasını eleştirmişti.

Gazze Şeridi’ndeki durumla ilgili olarak ise Gessen şunları yazmıştı:

“Gazze 17 yıldır aşırı kalabalık, yoksul, duvarlarla çevrili ve nüfusun sadece küçük bir kısmının kısa bir süreliğine bile olsa ayrılma hakkına sahip olduğu bir kamp, başka bir deyişle bir getto.” Gazze, Venedik’teki bir Yahudi gettosu ya da Amerika’da bir şehir içindeki getto gibi değil, Nazi Almanyası tarafından işgal edilen bir Doğu Avrupa ülkesindeki Yahudi gettosu gibi”.

Moskova’da Yahudi bir ailenin 2’nci çocuğu olarak doğan Gessen, 1981 yılında ailesi ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri’ne taşınmıştı. 10’dan fazla kitabı olan Gessen’in yazıları New York Times, Books New York Review, Washington Post, Los Angeles Times, New Republic, New Statesman, Granta, Slate, Vanity Fair, Harper’s Magazine, The New Yorker gibi gazete ve dergilerde yayınlanıyor.

Ödül töreninin önümüzdeki Cuma günü Bremen’de yapılması planlanıyordu

- Advertisment -