Ana SayfaDış HaberHindistan’da sandıktan koalisyon çıktı: Modi başbakanlık için ittifak partilerine muhtaç

Hindistan’da sandıktan koalisyon çıktı: Modi başbakanlık için ittifak partilerine muhtaç

Altı hafta boyunca 645 milyon seçmenin oy kullandığı Hindistan seçimlerini oylar sayılıyor.Başbakan Modi’nin partisi BJP, hedeflediği 400 sandalyenin çok gerisinde. Modi için üçüncü dönem başbakanlık seçime birlikte girdiği ittifak partilileriyle kuracağı koalisyon hükümetine bağlı. BJP liderliğindeki ittifak 295 sandalyede yarışı önde götürürken, Hindistan’ı kuran Kongre Partisi’nin liderliğindeki muhalefet partileri yaklaşık 231 sandalyede yarışı önde götürüyor. 543 üyeli parlamentoda hükümet kurmak için 272'den fazla sandalyeye ihtiyaç var. Delhi'de zafer konuşması yapan Modi, yoksulluğu sona erdirme sözü verdi. Modi, yıkılan caminin yerine tapınak açtığı Faizabad’da seçimi kaybetti. Hapisteki Sih lider Meclis’e girdi

Başbakan Narendra Modi, Hindistan’daki devasa seçimlerde zafer kazandığını ilan etti ama Modi’yi üzen ilk sonuçlar, Bharatiya  Janata Partisi’nin (BJP) Meclis’te salt çoğunluğu sağlayamayacağını ve hükümeti kurmak için koalisyon kurmak zorunda kalacağını gösteriyor. 

Hindistan muhalefeti, BJP’nin kaleleri de dahil olmak üzere beklenmedik kazanımlar elde etti.

1 Haziran’da sona eren dünyanın en büyük seçiminde, altı hafta boyunca kullanılan 642 milyon oyun tamamı bugün sayılıyor. Oylar, düzinelerce insanın ölümüne neden olan aşırı sıcak dalgası altında sayılıyor. 

Modi, 370’i doğrudan sağcı Bharatiya Janata Partisi (BJP) tarafından kontrol edilen – 2019’da 303 olan – ve diğerleri Ulusal Demokratik İttifak tarafından kontrol edilen 400 sandalyeli bir süper çoğunluğu güvence altına almak için iddialı bir hedef belirledi. 

Seçim Komisyonu’ndan gelen ilk rakamlar, BJP’nin parlamentoda salt çoğunluğu kazanmak için gereken 272 sandalyeyi elde edemeyeceğini gösteriyor ki bu da hükümeti kurmak için uzun süredir müttefik olan partilere bel bağlamak zorunda bırakıyor.

Hindistan Seçim Komisyonu’na göre Modi’nin Bharatiya Janata Partisi (BJP) en az 190 sandalye kazanmış durumda ve bu sayı hedeflediği 400 sandalyelik üstünlüğün çok altında.

Bu arada, Hindistan’ın kurucu partisi Ulusal Kongre Partisi şu ana kadar 73 sandalye kazanarak ikinci en büyük çoğunluğa sahip oldu.

BJP en büyük şoku, Modi’nin Ocak ayında yıkılan caminin yerine Ram Mandir tapınağının açılışını yaptığı Faizabad’ı kaybederek yaşadı. 

Muhalefetteki Samajwadi Partisi’nden Awadhesh Prasad’ın kazandığı seçim, büyük Hindu tapınağının inşasını kampanyasının merkezine koyan Modi için büyük bir şok oldu.

Hapisteki Sih ayrılıkçı lider Amritpal Singh de Hindistan parlamentosu seçimlerini yaklaşık 200.000 oy farkla kazandı. 

Bir ay süren polis takibinin ardından geçtiğimiz Nisan ayında tutuklanan 31 yaşındaki Amritpal Singh, Hindistan topraklarında ayrı bir Sih vatanı kurulmasını savunmasının ardından Assam eyaletindeki yüksek güvenlikli Dibrugarh hapishanesinde tutuluyor.

İlk sonuçlar Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin Bharatiya Janata Partisi’nin (BJP) salt çoğunluğu kazanamayacağını gösterirken, Modi için Başbakanlığın yolu seçimlere Ulusal Demokratik İttifakı’nda (NDA) birlikte girdiği sağcı partilere bağlı. 

1998 yılında kurulan NDA, Hindistan’ın ana muhalefeti Kongre Partisi’ne karşı bir antitez olarak oluşturuldu. 

İttifakta Batıdaki Maharashtra eyaletini yöneten Hindu milliyetçisi Shiv Sena ve ülkenin kuzeydoğusunda varlık gösteren Janata Dal (Birleşik) gibi çeşitli bölgesel partiler var.

Genel olarak partiler sağ eğilimli, ancak hepsi açıkça Hindu milliyetçisi değil. Bazıları destek aldıkları yerel bölgelere odaklanmış durumda.

- Advertisment -