Ana SayfaDış HaberHristiyanlar Noel’de Hz. İsa’nın doğumunu kutlayacak ama Hz. İsa’nın doğduğu Beytüllahim'de Noel...

Hristiyanlar Noel’de Hz. İsa’nın doğumunu kutlayacak ama Hz. İsa’nın doğduğu Beytüllahim’de Noel kutlamaları iptal: “Neşemiz yok”

Gazze'deki savaş nedeniyle Hz. İsa’nın doğduğu Doğuş Kilisesi’nin bulunduğu Batı Şeria’nın Beytüllahim kentinin sokakları bu yıl boş. Noel kutlamaları savaş yüzünden iptal edildi. Geleneksel Noel çamı meydana dikilmedi. Yılın bu günleri tıklım tıklım olan Hz. İsa’nın doğduğuna inanılan Doğuş Kilisesi’nde bile kimse yok. Doğuş Kilisesi'nin Rum Ortodoks rahibi Peder Spiridon Sammour, "Hiç böyle görmemiştim. Noel neşe, sevgi ve barıştır. Bizde barış yok. Neşemiz yok.”

Kilise çanları Beytüllahim’in labirenti andıran sokaklarında yankılanıyor. Noel yaklaşırken, İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da yer alan bu kentin ziyaretçilerle dolup taşması gerekirdi. Ancak bu yıl neredeyse terk edilmiş durumda.

Betyullahim’de pek çok kişinin sevdikleri ve arkadaşları aracılığıyla Gazze’yle bağları var.

Gazze’de 20 bini geçen ölü sayısı, ölenlerin en az 8 bininin çocuk olması Hıristiyanlar tarafından İsa Mesih’in doğduğu yer olarak saygı duyulan şehre yas çökertmiş durumda.

Bir zamanlar Noel zamanı sokakları süsleyen süslemeler kaldırıldı. Geçit törenleri ve dini kutlamalar iptal edildi. Şehir merkezindeki Manger Meydanı’na geleneksel devasa Noel ağacı bu yıl dikilmedi. 

Kudüs’ün yaklaşık sekiz kilometre güneyindeki Beytüllahim’e seyahat etmek normalde kolay bir yolculuk değil. İsrail tarafından inşa edilen Batı Şeria bariyeri, şehre giriş ve çıkışları sağlayan çeşitli kontrol noktaları gibi hareketleri kısıtlıyor.

İsrail, 7 Ekim’den bu yana Beytüllahim ve Batı Şeria’daki diğer Filistin kasabalarında hareketliliği kısıtladı, askeri kontrol noktaları giriş ve çıkışlara izin vererek işe gitmeye çalışan Filistinlileri etkiledi.

Dünya Mirası listesinde yer alan Doğuş Kilisesi bu yıl Noel kutlamalarının askıya alınmasıyla büyük ölçüde boş kaldı.

Ali Thabet Beytüllahim yakınlarındaki bir Filistin köyü olan Al Shawawra’da yaşıyor ve her Noel’de ailece şehre geliyorlar:

“Çünkü Hıristiyan kardeşlerimizle ilişkimiz güçlü bir ilişkimiz var. Biz onların kutlamalarına katılıyoruz, onlar da bizim kutlamalarımıza katılıyor. Ancak bu yılki tatil sezonu çok kötü geçiyor.”

İşletmeler, koronavirüs pandemisinin getirdiği zorluklar ve seyahat kısıtlamalarının ardından yoğun bir bayram dönemi geçireceklerine güveniyorlardı. Ancak her zamanki turist ve inançlı kalabalıklar olmayınca otel, mağaza ve restoranların çoğu kepenk indirdi.

Beytüllahim’in ekonomisinin hacılara ve turizme bağlı olduğunu söyleyen üçüncü kuşak dükkan sahibi Rony Tabash, dükkanının önünde durmuş hiç gelmeyecek müşterileri bekliyor.

Tabash, babasını evden çıkarmak için her gün onunla birlikte dükkâna getiriyor. Büyükbabası dükkânı 1927 yılında açmış:

“Noel’i hiç böyle görmemiştik. Üç aydan beri, dürüst olmak gerekirse, bir tane bile satışımız yok. Babamı evde tutmak istemiyorum. Umudumu kaybetmek istemiyorum.”

Hz. İsa’nın doğduğu Doğuş Kilisesi bile büyük ölçüde boş. Normal bir yılda, 2. yüzyıldan beri İsa’nın doğduğu yer olarak kabul edilen mağaraya girmek için sabırla bekleyen hacılarla birlikte dışarıdaki otoparkın etrafında yüzlerce kişilik kuyruklar oluşurdu.

Doğuş Kilisesi’nin Rum Ortodoks rahibi Peder Spiridon Sammour, “Hiç böyle görmemiştim. Noel neşe, sevgi ve barıştır. Bizde barış yok. Neşemiz yok. Bu bizim elimizde değil ve dünyanın her yerinde [tüm] kararları verecek liderler için Tanrı’ya onlara yardım etmesi, burada ve tüm dünyada barış yapmaları için onlara ışığını vermesi için dua ediyoruz.”

- Advertisment -