Ana SayfaDış Haberİngiltere, Hizb-ut Tahrir'i 'terörist' ilan ediyor. Gerekçe: “7 Ekim saldırısını övmek ve...

İngiltere, Hizb-ut Tahrir’i ‘terörist’ ilan ediyor. Gerekçe: “7 Ekim saldırısını övmek ve antisemitizm”

Türkiye’de de yaptıkları hilafet gösterisiyle tartışılan, şiddet karşıtı yöntemlerle 50 yıldır hilafetin geri gelmesini savunan Hizb-ut Tahrir, 40 yıldır legal olarak faaliyetler yürüttüğü İngiltere’de terör örgütü ilan ediliyor. Teklifi onay için Meclis’e getiren İçişleri Bakanı James Cleverly,: "Hizb-ut Tahrir, 7 Ekim'deki korkunç saldırıları övmek ve kutlamak da dahil olmak üzere terörizmi teşvik eden ve cesaretlendiren antisemit bir örgüttür"

İngiltere, Yahudi karşıtı olduğunu ve “terörist” bir örgüt olarak tanımlanması gerektiğini söyleyerek Hizb ut-Tahrir grubunu yasaklamak için harekete geçti.

İçişleri Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bu hafta Parlamento’nun terör yasaları kapsamında Birleşik Krallık’ta gruba katılmayı yasadışı hale getirecek bir teklifi tartışacağını söyledi.

İçişleri Bakanı James Cleverly, “Hizb-ut Tahrir, 7 Ekim’deki korkunç saldırıları övmek ve kutlamak da dahil olmak üzere terörizmi teşvik eden ve cesaretlendiren antisemit bir örgüttür” dedi.

Cleverly, Hizb ut-Tahrir’in 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’in güneyine düzenlediği saldırıları kutlamasının ve web sitesinde Hamas üyelerini kahraman olarak tanımlamasının “terörizmi” teşvik etmek ve desteklemek anlamına geldiğini söyledi.

Cleverly, örgütün Yahudi halkına yönelik saldırıları övme ve kutlama konusunda bir geçmişi olduğunu söyledi.

Eski Başbakanlar Tony Blair ve David Cameron iktidardayken grubu yasaklamaya çalışmış ancak her ikisi de bu planlarından vazgeçmişti.

1953’te kurulan ve merkezi Lübnan’da bulunan grup, aralarında İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avustralya’nın da bulunduğu 32 ülkede faaliyet gösteriyor. Hilafetin kurulmasını savunan örgüt, Bangladeş, Mısır ve Almanya’nın da aralarında bulunduğu pek çok ülkede yasaklanmış durumda.

İngiliz İçişleri Bakanlığı’na göre, parlamentonun bu tanımlamayı kabul etmesi halinde, bu etiket Cuma gününden itibaren yürürlüğe girecek ve grubu El Kaide ve IŞİD de dahil olmak üzere diğer tanımlanmış gruplarla aynı seviyeye getirecek.

Yasaklama aynı zamanda grubu desteklemeyi de suç haline getirecek, bu da 14 yıla kadar hapisle cezalandırılabilecek ve mal varlıklarına el konulmasına yol açabilecek.

İşçi Partisi’nin gölge İçişleri Bakanı Yvette Cooper duyuruyu memnuniyetle karşıladı:

“Hükümetin Hizb-ut Tahrir’in yarattığı tehdide ilişkin elindeki kanıtları ve istihbarat bilgilerini acilen incelemesi doğrudur ve bu örgütün yasaklanması kararını memnuniyetle karşılıyor ve destekliyoruz. Şiddeti kışkırtan ve terörizmi teşvik eden ya da yüceltenlerin Britanya sokaklarında yeri yoktur ve yasaların tüm gücüyle karşı karşıya kalmalıdırlar.”

Geçtiğimiz ay Hizb-ut Tahrir’in internet sitesinde, örgütün Britanya’da yasaklanması çağrısının “çaresizliğin bir işareti” olduğu belirtilmişti.

- Advertisment -