Ana SayfaDış Haberİngiltere’de kültür savaşları: Ateşkes Günü, Gazze yürüyüşüne Başbakan Sunak “saygısızca” dedi, organizatörler...

İngiltere’de kültür savaşları: Ateşkes Günü, Gazze yürüyüşüne Başbakan Sunak “saygısızca” dedi, organizatörler kızgın

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, 11 Kasım’da Ateşkes Günü olarak bilinen İngiliz Milletler Topluluğu ve Gaziler Günü'nde yapılması planlanan Filistin’e destek yürüyüşü için "provokatif ve saygısızca" dedi ve polise “Anma etkinliklerini korumak için tüm gücünüzü kullanın, hükümeti tam desteği arkanızda” diye mektup yazdı. Gösteriyi düzenleyen gruplar Sunak’a tepkili. Filistin Dayanışma Kampanyası direktörü Ben Jamal, “Yürüyüş savaşta ölenleri anmak için yapılan saygı duruşundan yaklaşık iki saat sonra başlayacak.” İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün İngiltere direktörü Yasmine Ahmed: Bu kültür savaşı siyaseti ve demokratik özgürlüklerimize saldırı"

Sunak, yürüyüş sırasında Londra’daki Cenotaph gibi savaş anıtlarına “saygısızlık” yapılabileceğine dair “açık ve mevcut” bir risk olduğunu da sözlerine ekledi.

Organizatörler Cenotaph’a yakın olmak gibi bir planları olmadığını ve tarihin hassasiyetini anladıklarını söylediler.

İsrail-Gazze savaşının başlamasından bu yana her Cumartesi Londra’da ve dünyanın diğer şehirlerinde Filistin yanlısı protestolar düzenleniyor.

Sunak’ın mesajı şöyle: “Ateşkes Günü’nde protesto planlamak provokatif ve saygısızca bir davranıştır ve Cenotaph ve diğer savaş anıtlarına saygısızlık edilmesi gibi açık ve mevcut bir risk söz konusudur ki bu da İngiliz halkına ve savunduğumuz değerlere karşı bir hakaret olacaktır.”

Sunak, ayrıca polis şefi Sir Mark Rowley’e bir mektup yazarak “Anma etkinliklerini korumak için tüm yetkilerinizi güçlü bir şekilde kullanmanız konusunda hükümetin tam desteğine sahip olduğunuzu” söyledi.

Sunak, İçişleri Bakanı Suella Braverman’dan “Mütareke Günü ve Anma Pazarının kutsallığını korumak için gereken her şeyi yapması” konusunda polise destek vermesini istedi.

Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesi münasebetiyle her yıl 11 Kasım’da kutlanan Ateşkes Günü’nde Birleşik Krallık genelinde çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Bu yıl bu etkinlikler arasında savaşta ölenlerin anısına iki dakikalık saygı duruşu ve Londra’daki Royal Albert Hall’da gündüz ve akşam düzenlenen ve genellikle Kraliyet Ailesi üyelerinin de katıldığı Anma Festivali yer alıyor.

Bu yıl 12 Kasım’a denk gelen Anma Pazarında, binlerce asker ve kadın genellikle Londra’nın merkezindeki Cenotaph savaş anıtının önünden geçmekte ve burada gazilere üst düzey politikacılar ve Kraliyet Ailesi üyeleri de katılmaktadır.

11 Kasım’daki protestoda Gazze Şeridi’nde ateşkes çağrısında bulunulması bekleniyor.

Organizatörler bu tarihin öneminin farkında olduklarını ve daha önceki gösterilerinin barışçıl ve düzenli geçtiğini söyledi.

Filistin Dayanışma Kampanyası direktörü Ben Jamal, “Cenotaph’ta gerçekleşen olaylara saygıdan dolayı Whitehall yakınlarında herhangi bir yere yürümek gibi bir niyetimiz olmadığını açıkça belirttik” dedi.

Yürüyüşün savaşta ölenleri anmak için yapılan saygı duruşundan yaklaşık iki saat sonra başlayacağını da sözlerine ekledi.

Filistin yanlısı bir sivil toplum kuruluşu olan Friends of Al-Aqsa’nın sözcüsü İsmail Patel ise şunları söyledi: “Biz kesinlikle Anıt Mezar’da olmayacağız. Tarihin hassasiyetini anlıyoruz.”

Sunak’ın “saygısız” protestolarla ilgili yorumuna yanıt veren uluslararası kampanya grubu İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün İngiltere direktörü Yasmine Ahmed, bunu “alaycı, kültür savaşı siyaseti ve demokratik özgürlüklerimize saldırı” olarak nitelendirdi.

- Advertisment -