Ana SayfaDış Haberİngiltere Başbakanı Keir Starmer: “Bu protesto değil, organize bir haydutluk"

İngiltere Başbakanı Keir Starmer: “Bu protesto değil, organize bir haydutluk”

İngiltere’de Southport kasabasında üç kız çocuğunu bıçaklayarak öldüren saldırganın “İslamcı” olduğu iddiasıyla aşırı sağcı grupların başlattığı İslamofobik ve göçmen karşıtı şiddet eylemleri ülke geneline yayıldı. Camiler ve dükkanlar saldırıya uğrayıp, yağmalandı. Olaylarla ilgili 100’den fazla kişi gözaltına alındı. Saldırganın profili belli oldu: İngiltere doğumlu Ruanda asıllı bir Hıristiyan. İngiltere Başbakanı Keir Starmer: “Bu başıbozukluğa fiziki veya çevrimiçi olarak katılan herkes pişman olacak. Bu protesto değil, organize bir haydutluk."

İngiltere’nin kuzeybatısındaki Southport kasabasında, bir kişinin bıçaklı saldırısında üç kız çocuğu öldü, sekizi çocuk on kişi de yaralandı. 

çocuklar

Saldırıyla bağlantılı olduğu şüphesiyle 17 yaşındaki bir erkek gözaltına alındı. Yaşı nedeniyle ilk olarak saldırganın ismi açıklanmadı. 

Bu, sosyal medyada spekülasyonlara neden oldu. 

İngiltere’de son seçimde 4 milyona yakın oy alan aşırı sağcı Reform UK partisinin lideri Nigel Farage da sosyal medyadan Southport’taki saldırı sonrası “Gerçek bizden saklanıyor” mesajını paylaştı. 

Polis aşırı sağcıların, çocukları bıçaklayan saldırganın “İslamcı” olduğu söylentisi ile harekete geçtiğini belirtiyor.

Geçtiğimiz Salı günü Southport’ta başlayan olaylarda bir camiye de saldırıldı. İlk gösterilerde 100’den fazla polis yaralandı.

Caminin yıkılan duvarı, Southport sakinlerinin yardımıyla yeniden inşa edildi.

Daha sonra olaylar ülke geneline yayıldı.

Göstericiler, olayları yatıştırmak isteyen polislere de saldırdı.

Çarşamba günü Başbakanlık konutunun bulunduğu Downing Street yakınlarında aşırı-sağcılarla polis çatıştı, 100’den fazla kişi gözaltına alındı.

Cuma akşamı ülkenin kuzeydoğusundaki Sunderland’de yüzlerce gösterici sokaklara indi, şehrin “ciddi düzeyde şiddet eylemlerine” sahne olduğu açıklandı.

In Southport on Tuesday, more than 50 police officers were injured in the violence

Bir polis binasına saldırıldı, bitişiğindeki Vatandaş Danışma Merkezi ateşe verildi ve dükkanlar yağmalandı. Olaylarda 10 kişi gözaltına alındı.

En az 4 polisin yaralandığı ve hastanede tedavi altına alındığı bildirildi.

Olay sırasında bir caminin dışında çevik kuvvet polisine bira kutuları ve tuğlalar atıldı, araçlar ateşe verildi.

Devam eden gösterilerde “Çocuklarımızı kurtarın”, “Tekneleri durdurun” gibi sloganlar atılıyor.

Göstericilerden bazılarının İslamofobik söylemlerde bulunduğu ve İngiliz Savunma Birliği’nin (EDL) kurucusu aşırı-sağcı aktivist Tommy Robinson’a destek sloganları attığı duyuldu.

Şimdiye kadar olaylarla ilgili 100’den fazla kişi gözaltına alındı.

liverpool

Günler sonra saldırganın ismi mahkemeye çıkarıldıktan sonra açıklandı. Axel Muganwa Rudakubana’nın İngiltere’de doğduğu ve büyüdüğü, ailesinin Ruanda’dan göç ettiği öğrenildi.

Resim

Saldırgan Axel Muganwa Rudakubana

İngiltere basınında yer alan haberlere göre komşuları onu “sessiz bir çocuk” olarak tanımladı ve ailesinin Hristiyan olduğunu söyledi. Ancak bu gelişme gösterileri sonlandırmadı.

Saldırgan Rudakubana’nın 2018 yılında, 11 yaşındayken BBC’nin çocuklarla ilgili bir reklam filminde oynadığı ortaya çıktı. BBC videoyu kaldırdı.

X’in sahibi Elon Musk, olaylarla ilgili “İç savaş kaçınılmaz” yorumunu yaptı.

Geniş katılımlı yürüyüşlerden birinde İsrail bayrağı taşındığı görüldü.

“Yaşananlar, yıllardır normalleştirilen ırkçılık ve İslamofobinin doğrudan sonucudur”

Filistin meselesine duyarlılığı ile bilinen İngiliz müzik grubu Massive Attack, X hesabından yayımladığı açıklamada bu olayların sebebinin siyasetçiler ve medya tarafından normalleştirilen ırkçılık ve islamofobi olduğunu söyledi. Yetkililerden aşırı sağı cesaretlendirecek durumlarda, onlara meydan okumalarını istedi.

Massive Attack’ın yaptığı açıklama şöyle: 

“Bu şiddetli ırkçılık uzun zamandır yüzeyin altında kaynıyordu. Yaşananlar, siyasetçiler ve İngiliz medyası tarafından yıllardır normalleştirilen ırkçılık ve İslamofobinin doğrudan sonucudur.

Aşırı sağcı güruhlar camileri hedef alırken, insanları korkutup taciz ederken ve Nazi selamı verirken, siyahi insanlara ve özellikle de Müslüman topluluklara en üst düzeyde dayanışma içinde olduğumuzu belirtmek isteriz.

Başbakan ve İçişleri Bakanımız bu şiddete verdikleri tepkilerde bile Müslüman halkı merkeze almakta ya da ırkçılığın ne olduğunu söylemekte başarısız oldular. Ortaya çıktığını gördüğümüz şey “haydutluktan” öte, şiddetli bir ırkçılıktır. Bu, Müslümanların, siyahi insanların ve göçmenlerin onlarca yıldır süregelen ekonomik sıkıntılar ve siyasi başarısızlıklarkarşısında dikkat dağıtmak amacıyla günah keçisi ilan edildiği, devlet destekli İslamofobi ve ırkçılığın kaçınılmaz bir sonucudur.

Aşırı sağa meydan okumanın sadece internetteki yanlış bilgilerle mücadele etmek ya da polis gözetimini arttırmaktan ibaret olmadığını kabul eden bir siyasi liderlik talep ediyoruz. Bunun yerine, liderlerimizin aşırı sağı cesaretlendiren durumlara karşı acilen meydan okumalarına ihtiyacımız var. Bu sahneler 2024 yılında hayal bile edilemez olmalı.”

Starmer: “Bu protesto değil organize bir haydutluk”

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Müslümanlar ve göçmenlere saldıran aşırı sağcı çetelere tepki gösterdi. Starmer, konuşmasında, “Bu başıbozukluğa fiziki veya online olarak katılan herkes pişman olacak. Bu protesto değil, organize bir haydutluk” ifadesine yer verdi.

- Advertisment -