Ana SayfaDış HaberIrak, eşcinsel ilişkileri suç sayan kanunu kabul etti: 15 yıla kadar hapis...

Irak, eşcinsel ilişkileri suç sayan kanunu kabul etti: 15 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor

Irak parlamentosundaki koalisyonu oluşturan Şii partiler, eşcinsel ilişkileri 15 yıla kadar hapisle cezalandırmayı öngören ve “dini değerleri korumayı amaçlayan” kanunu kabul etti. Hak savunucuları yasayı, “Irak'taki LGBT topluluğuna yönelik son saldırı” olarak kınadı.

Reuters’a göre, cumartesi günü kabul edilen yasa, “Irak toplumunu, ahlaki çöküntüden ve dünyayı saran eşcinsellik dalgasından korumayı” amaçlıyor. Fuhuş ve Eşcinsellikle Mücadele Kanunu, eşcinsel ilişkilere en az 10, en çok 15 yıl; eşcinselliği ya da fuhuşu teşvik eden herkese en az 7 yıl hapis cezası öngörüyor.

Değiştirilen yasayla, “kişisel arzu ve eğilime dayalı biyolojik cinsiyet değişikliği” suç sayılıyor. Cinsiyet değiştirme ameliyatı yaptıran trans bireyler ve operasyonu yapan doktorlarsa 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. Tasarı başta, eşcinsel eylemlere idam cezasını da içeriyordu ancak ABD ve Avrupa ülkelerinin baskısının ardından, kabul edilmeden evvel değiştirildi.

Irak, cumartesi gününe kadar eşcinsel ilişkiyi açık bir suç olarak nitelemiyordu ancak ceza kanunundaki yuvarlak biçimde tanımlanmış ahlaki hükümler, LGBT bireyleri hedef almak için kullanılmıştı ve topluluk üyesi birçok kişi de silahlı gruplar tarafından öldürülmüştü.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün LGBT hakları programı direktör yardımcısı Rasha Younes konuyla ilgili şu yorumu yaptı: “Irak parlamentosunun LGBT karşıtı yasayı geçirmesi, Irak’ın LGBT kişilere yönelik korkunç hak ihlalleri siciline bir çarpı daha koyuyor ve temel insan haklarına ciddi bir darbe indiriyor.”

Kanun değişikliği teklifini veren milletvekili Raed el Maliki, AFP’ye yasanın “toplumu bu tür eylemlerden korumak için önleyici bir tedbir olarak hizmet edeceğini” söyledi. Irak’ta önde gelen partiler, geçtiğimiz yıl LGBT haklarına yönelik baskılarını artırmıştı. Geçen yıl hem iktidar hem de muhalefetteki muhafazakar Şii gruplar tarafından yapılan protestolarda defaatle gökkuşağı bayrakları yakıldı.

- Advertisment -