Ana SayfaDış HaberIraklı Eşcinsel TikTok fenomeni Bağdat'ta vurularak öldürüldü

Iraklı Eşcinsel TikTok fenomeni Bağdat’ta vurularak öldürüldü

Sosyal medyadaki takma adı "Noor BM" olan 23 yaşındaki Noor Alsaffar'ın Instagram ve TikTok'ta toplam 370.000'den fazla takipçisi vardı. Alsaffar, giydiği elbiseleri, saçlarını ve yaptığı makyajları gösteren, müzik eşliğinde dans ettiği kısa videolar yayınlıyordu.

Irak Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Khaled Almehna, Salı günü yaptığı açıklamada saldırıyı “kriminal bir olay” olarak nitelendirdi ve ilerleyen zamanlarda konuya dair “önemli bilgiler” sunacağını söyledi.

Alsaffar’ın öldürülmesi, Irak hükümetinin Ağustos ayında “eşcinsellik” tabirini yasadışı ilan edip LGBT bireylere karşı sert önlemler almasıyla ilişkilendiriliyor. Eşcinsel olmak mevcut Irak mevzuatında açıkça yasaklanmasa da, LGBT bireyler ceza kanununda ahlaka ilişkin yer alan muğlak ifadeler nedeniyle sıklıkla hedef alınıyor.

Öldürülmeden önce sık sık çevrimiçi tacize maruz kalan Alsaffar, cinsellik ve cinsiyetiyle alakalı sorularla sıkça karşı karşıya kalıyordu. Alsaffar, 2020’de Al Walaa kanalına verdiği bir röportajda şunları söylemişti:

“Ben transseksüel veya eşcinsel değilim. Bu tür eğilimlerim yok. Sadece cross-dresser (karşı cins ile özdeşleşmiş kıyafetleri giyen biri) ve modelim.”

Alsaffar kendisini model ve makyaj sanatçısı olarak çalışan bir erkek olarak tanımlıyordu.

2021’de Iraklı blogger Samir Jermani ile YouTube’da yaptığı söyleşide Alsaffar, görünümünden dolayı aldığı tehditlerle ilgili bir soruya “tedbirliyim ama korkmuyorum” diye yanıt vermişti.

Ağustos ayında Irak parlamentosunda transseksüelliğin ifade edilmesini ve diğer “LGBT davranış biçimlerini” açıkça suç sayan yeni bir yasa teklifi yapıldı. Söz konusu yasa, kabul edilmesi halinde eşcinsel ilişkileri ölüm cezası veya ömür boyu hapisle, “eşcinselliği teşvik etmeyi” en az yedi yıl, “kadınları taklit etmeyi” ise üç yıla kadar hapisle cezalandıracak.

İnsan hakları kuruluşları, ülkede LGBT bireylere yönelik şiddet ve ayrımcılığın son aylarda gözle görülür şekilde arttığını söylüyor. Irak’ta, çoğunlukla Şii gruplar tarafından, İsveç ve Danimarka’da yakın zamanda Kur’an yakılmasına tepki olarak gökkuşağı bayrağının yakıldığı protestolar gerçekleştirildi. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Irak’ta LGBT bireylere yönelik şiddetin “her zaman cezasız kaldığını” ifade ediyor.

Ağustos ayında tüm geleneksel ve sosyal medya platformlarında “eşcinsellik” teriminin kullanılmasını yasaklayan Irak RTÜK’ü, bunun yerine “cinsel sapkınlık” tabirinin kullanılmasını talep etmişti.

- Advertisment -