Ana SayfaDış Haberİran'da seçimlere katılım rekor düzeyde düşük: Seçim ikinci tura kaldı

İran’da seçimlere katılım rekor düzeyde düşük: Seçim ikinci tura kaldı

İran’da %40 ile en düşük katılımlı Cumhurbaşkanlığı seçiminde hiçbir aday %50’yi geçemeyince seçim ikinci tura kaldı. İlk turda oyların yaklaşık yüzde 43,5'ini Türk kökenli reformist aday Mesut Pezeşkiyan alırken, yakın rakibi muhafazakar Said Celili yüzde 37,7 oyla ikinci sırada kaldı. İkinci tur seçimi 5 Temmuz’da yapılacak.

İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopter kazası sonucu ölümü nedeniyle yapılan İran Cumhurbaşkanlığı seçimi, adaylardan hiçbirinin ilk turda kazanmak için gerekli olan yüzde 50 oy oranına ulaşamaması nedeniyle ikinci tura kaldı.

Seçimin ikinci turuna, ilk turu önde bitiren reformist Mesut Pezeşkiyan ve muhafazakar Said Celili katılacak.

Seçim Merkezinin açıkladığı son verilere göre sayılan oylar 19 milyonu geçmişti. Oyların yaklaşık yüzde 43,5’ini alan reformist aday Mesut Pezeşkiyan yarışı önde götürüken, yakın rakibi muhafazakar Said Celili yüzde 37,7 oyla ikinci sıradaydı.

İran Devrim Muhafızları’nın eski komutanı ve parlamento başkanı olan Muhammed Bakır Galibaf yaklaşık yüzde 14 oy oranıyla üçüncü ve din adamı Mustafa Purmuhammedi yüzde 1’in altındaki oy oranıyla dördüncü sırada. 

Muhafazakar adaylar Tahran Belediye Başkanı Ali Rıza Zakani ve Emir Hüseyin Kadızadehaşimi, “muhafazakar kanatta birliği sağlamak için” seçime saatler kala adaylıktan çekildi.

İkinci tur seçimleri 5 Temmuz Cuma günü yapılacak.

- Advertisment -