Ana SayfaDış Haberİrlanda, Dünya Kadınlar Günü’nde, anayasadan 'kadının evdeki görevleri' maddesinin kaldırılmasını oyluyor

İrlanda, Dünya Kadınlar Günü’nde, anayasadan ‘kadının evdeki görevleri’ maddesinin kaldırılmasını oyluyor

Dünya Kadınlar Günü'nde İrlanda, Anayasa’daki "kadının evdeki görevleri" hükmünün Anayasa’dan çıkarılması teklifi için sandık başına gidiyor. Katolik Kilisesi'nin güçlü olduğu 1937 yılından kalma maddede "Kadın, ev içindeki yaşamıyla devlete, onsuz kamu yararının sağlanamayacağı bir destek verir. Bu nedenle devlet, annelerin ekonomik zorunluluk nedeniyle evdeki görevlerini ihmal edecek şekilde çalışmaya mecbur kalmamalarını sağlamak adına çaba gösterecektir” deniyor.

Sırasıyla 2015 ve 2018’deki eşcinsel evlilik ve kürtaj referandumlarının ardından İrlanda halkı, bugün ‘kadınların evdeki görevleri’ni tanımlayan hükmün, anayasadan kaldırılıp kaldırılmayacağı konusunda oy kullanacak. Ancak İrlandalı kadınlar, oylamanın sonucuna etki etmek için bahsi geçen referandumlar kadar efor harcamıyor. Shauna Kane-Brun adındaki Fransa’da ikamet eden İrlandalı kadın, “Bu hareketi memnuniyetle karşılasam da sadece göstermelik olduğunu düşünüyorum. Kadınlara uygun fiyatlı çocuk bakımı, iş gücünde daha fazla esneklik, nihayetinde dil ve kavramlar önemli olsa da, cinsiyet eşitliğinin önündeki engellerin aşılmasına pek de katkıda bulunmuyor.” dedi.

Katolik Kilisesi’nin İrlanda’da kamusal ve özel yaşam üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğu 1937 yılından kalma bir madde olan İrlanda Anayasası’nın 41.2. maddesi şöyle diyor: “Kadın, ev içindeki yaşamıyla devlete, onsuz kamu yararının sağlanamayacağı bir destek verir. Bu nedenle devlet, annelerin ekonomik zorunluluk nedeniyle evdeki görevlerini ihmal edecek şekilde çalışmaya mecbur kalmamalarını sağlamak adına çaba gösterecektir.”

Aralık ayında İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin, mevcut ifadenin “artık modern yaşamı yansıtmadığını” söylerken Eşitlik Bakanı Roderic O’Gorman, makalenin mevcut ifadesinin “kadınları yalnzıca belli bir rolde tutmayı amaçladığını, günümüzde kadınların hayatlarındaki gerçeklikten, kadınların kariyer hedeflerinden tamamen kopuk olduğunu” belirtti.

- Advertisment -