Ana SayfaDış Haberİrlandalılar, Dünya Kadınlar Günü’ndeki referandumda anayasadan ‘kadının evdeki görevleri’ maddesinin çıkarılmasına “Hayır”...

İrlandalılar, Dünya Kadınlar Günü’ndeki referandumda anayasadan ‘kadının evdeki görevleri’ maddesinin çıkarılmasına “Hayır” dedi

İrlanda’da hükümetin feminist adımı sandıktan döndü. Dünya Kadınlar Günü’nde yapılan referandumun ilk sonuçlarına göre seçmenlerin ezici bir çoğunluğu kadının yerinin evi olduğunu söyleyen anayasa maddelerinin değiştirilmesi önerisine "hayır" dedi. Katolik Kilisesi'nin güçlü olduğu 1937 yılından kalma maddede "Kadın, ev içindeki yaşamıyla devlete, onsuz kamu yararının sağlanamayacağı bir destek verir. Bu nedenle devlet, annelerin ekonomik zorunluluk nedeniyle evdeki görevlerini ihmal edecek şekilde çalışmaya mecbur kalmamalarını sağlamak adına çaba gösterecektir” deniyordu.

Sonuçları üçlü koalisyonun ortakları açıkladı. Bu sonuç, İrlanda devletinin yasal dayanağı olan 1937 anayasasının, evliliği her aile için bir gereklilik olarak ilan etmeye devam edeceği ve kadınların toplum için değerinin “evdeki görevlerini” yerine getirmekten geçtiği anlamına geliyor.

Katolik Kilisesi’nin İrlanda’da kamusal ve özel yaşam üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğu 1937 yılından kalma bir madde olan İrlanda Anayasası’nın 41.2. maddesi şöyle diyor: 

“Kadın, ev içindeki yaşamıyla devlete, onsuz kamu yararının sağlanamayacağı bir destek verir. Bu nedenle devlet, annelerin ekonomik zorunluluk nedeniyle evdeki görevlerini ihmal edecek şekilde çalışmaya mecbur kalmamalarını sağlamak adına çaba gösterecektir.”

- Advertisment -