Ana SayfaDış Haberİskoçya’da koalisyon çatırdadı: Batı’nın ilk Müslüman başbakanı istifa edebilir

İskoçya’da koalisyon çatırdadı: Batı’nın ilk Müslüman başbakanı istifa edebilir

İskoçya başbakanı ve Ulusal Parti (SNP) lideri Hamza Yusuf'un, bu hafta yapılacak güven oylamasında yeterli desteği sağlayamayacağından dolayı istifa edeceği iddia edildi. Kararın birkaç saat içinde açıklanması bekleniyor.

İskoçya’nın ilk Müslüman başbakanı Hamza Yusuf’un, İskoç parlamentosundaki koalisyon ortağı Yeşiller’le yaptığı Bute House anlaşmasını geçersiz kılmasının ardından hükümette kriz çıkmıştı. The Times’ın haberine göre, SNP’nin üst düzey isimlerine, “Yusuf’un bu haftaki güven oylamasından yeterli oyu alamayacağını öngördüğü için görevi bırakmayı düşündüğü” iddia edildi. Haberde Hamza Yusuf’un bir yakını kaynak gösterilerek, “Hamza ülke ve kendisi için neyin en iyisi olduğunu bilir. Hamza bir görev adamıdır. Artık görevi devretme zamanı geldi, bunun farkında” sözlerine yer verildi.

Her ikisi de İskoçya’nın Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını destekleyen SNP ve Yeşiller arasındaki ilişkiler son zamanlarda, özellikle de Yusuf’un önemli bir iklim değişikliği hedefi olan 2030 yılına kadar emisyonları yüzde 75 azaltma hedefini, “yapabileceğimizin üstünde” diyerek terk etmesinin ardından geçen hafta bozulmuş; SNP ve Yeşiller Partisi, emisyon hedeflerindeki anlaşmazlık dolayısıyla 3 yıldır devam eden koalisyona nokta koymuştu. Yusuf’un istifa söylentileri de bu haberin ardından gelmişti. Hamza Yusuf, koalisyonun dağılmasının ardından yaptığı ilk açıklamada istifayı düşünmediğini söylemişti. Hamza Yusuf ve partisi SNP için, bu hafta 2 ayrı güven oylaması söz konusu.

Hamza Yusuf, Nicola Sturgeon’ın istifasının ardından 27 Mart 2023’te SNP lideri olmuş ve 29 Mart 2023 tarihindeyse başbakanlık görevine başlamıştı. Yusuf’un eşi Nadia el-Nakla’nın annesi ve babası, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısının ilk haftalarında Gazze’de mahsur kalmış, Yusuf Londra’yı hedef alarak, “Filistinlilerin hayatına İsraillilerinki kadar değer vermiyorlar” demişti.

- Advertisment -