Ana SayfaDış Haberİspanyol savcılar, Başbakan Sánchez’in eşi hakkındaki suçlamaların düşürülmesini talep etti: Delil yok

İspanyol savcılar, Başbakan Sánchez’in eşi hakkındaki suçlamaların düşürülmesini talep etti: Delil yok

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in eşi Begoña Gómez hakkında başbakanın eşi olmaktan kaynaklanan nüfuzunu kullanarak özel şirketlere ve arkadaşlarına mukavele ve hibe sağlamaktan ön soruşturma açılmıştı. Başbakan Sanchez, tüm kaamu görevlerini dondurduğunu açıklayarak pazartesi günü istifa edip etmeyeceğini açıklayacağını ilan etmişti. Sanchez’in rahatlatan hamle savcılıktan geldi. Savcılar iddiaların kanıtı olmadığını söyleyerek suçlamanın düşürülmesini istedi.

Madrid’deki mahkemeye başvuran savcılar, Begona Gomez hakkındaki şikayetle ilgili herhangi bir kanıt olmadığını söyledi. Sağcı bir yolsuzlukla mücadele grubu olan Manos Limpias’ın (Temiz Eller) iddiaları sonrası, mahkeme ön soruşturma yapılması kararı vermişti.

Begoña Gómez, başbakanın eşi olmaktan kaynaklanan nüfuzunu kullanarak özel şirketlere ve arkadaşlarına mukavele ve hibe sağlamakla suçlanmıştı. Gómez, haziran ve temmuz 2020’de Air Europa’nın CEO’su ile toplantılar yapmış ve bu iki toplantı arasında, İspanya Başbakanı olan eşi Pedro Sánchez, daha sonra Air Europa’ya toplamda 475 Milyon Euro’luk getirisi olacak bir şirket kurtarma paketini onaylamıştı.

Manos Limpias, daha sonra iddialar hakkında daha ihtiyatlı bir tutum sergiledi. Bugün yaptığı duyuruda, meseleyi basında çıkan haberlerin doğru olup olmadığına karar verecek en iyi merci olan hakimin önüne çıkarma hakkını kullandığını söyledi: “Eğer bu iddialar doğru değilse, bunları yayınlayan kişi sorumluluğu üstlenmelidir.Ancak eğer doğruluk payı varsa, adli soruşturmanın devam etmesi gerektiğine inanıyoruz.”

Madrid savcıları, ortada bir kanıt bulunmadığını söyleyerek soruşturmanın rafa kaldırılması gerektiğini belirtti. Bu durum, haziranda Avrupa Parlamentosu’nda, temmuzda ise Katalonya’da seçime girecek olan Sánchez’i rahatlatabilir. Sánchez halihazırda, iki Katalan partisinin desteğiyle hükümette bulunuyor.

- Advertisment -