Ana SayfaDış Haberİsrail, ABD ve AB'nin Gazze'ye barış gücü gönderme planına yanaşmıyor

İsrail, ABD ve AB’nin Gazze’ye barış gücü gönderme planına yanaşmıyor

Bloomberg'ün haberine göre, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, Gazze Şeridi'nde barış gücü konuşlandırma planlarını destekleyerek İsrail'e baskıyı artıracak. Ama İsrail barış gücüne sıcak bakmıyor. Bölgede görev yapan iki Batılı diplomat, İsrailli yetkililerin Gazze'ye girecek herhangi bir dış kuruluşa güvenmediğini belirtiyor. BM ile ilişkileri gerilen İsrail, sahadaki herhangi bir askeri gücün İsrail dostu devletlerden oluşmasını talep ediyor.

ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg, İsrail’in üzerindeki baskıyı artırmak adına Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’nin Gazze Şeridi’nde BM kapsamında bir barış gücü konuşlandırmayı planladığını iddia ediyor. Plana göre savaş sonrası döneme yönelik bu adımlar, özellikle sivil kayıpların artması konusunda İsrail’i askeri operasyonlarını sonlandırmaya itecek.

Mevcut durumda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yapılan tartışmalar, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında ateşkes sağlanması için gitgide artan çağrılar doğrultusunda şekilleniyor. BM Güvenlik Konseyi, dün yapılan oturumda, Gazze’deki çatışmalarda ‘insani duraklama’ çağrısında bulunan kararı onayladı, ABD ise bu kararı engellemek için veto hakkını kullanmadı.

Bu doğrultuda ele alınacak seçeneklerden biri, 1949’da kurulan BM Ateşkes Sağlama ve Denetleme Teşkilatı’nın rolünün genişletilmesi olacak. Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’ye ilişkin herhangi bir planın, Hamas’ın yok edilmesini, Gazze’nin silahlardan arındırılmasını ve bölgede radikal eğitim sistemlerinin engellenmesini de içermesi gerektiğini söylüyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze’yi Hamas’ın da İsrail’in de yönetmediği bir senaryoyu desteklediğini ifade etmişti. Diğer taraftan İsrailli yetkililer, BM barış gücünün Gazze’de etkili olup olamayacağına dair şüphelerini dile getiriyor.

Bloomberg’ün haberine göre bölgede görev yapan iki Batılı diplomat, İsrailli yetkililerin Gazze’ye girecek herhangi bir dış kuruluşa güvenmediğini belirtiyor. BM ile ilişkileri gerilen İsrail, sahadaki herhangi bir askeri gücün İsrail dostu devletlerden oluşmasını talep ediyor.

Öte yandan diplomatlara göre bu süreçte Arap ülkelerinin herhangi bir yabancı müdahale önerisinden evvel başlıca önceliği, Filistin’in yönetilmesi için sürdürülebilir bir planın ve iki devletli çözümün var olduğundan emin olmak.

- Advertisment -