Ana SayfaDış Haber“Squid Game filmi gibi”: İsrail ordusu Gazze’yi 2300 sektöre böldüğü interaktif ‘güvenli...

“Squid Game filmi gibi”: İsrail ordusu Gazze’yi 2300 sektöre böldüğü interaktif ‘güvenli bölgeler’ haritası yayınladı

7 günlük ateşkesin bitmesinin ardından İsrail bombardımanı şiddetlenerek sürüyor. Gazze’nin doğusundaki Şuceyye’deki yerleşim yerine düşen bombalarla ölü sayısı 300’ü geçebilir. Sivil ölümler yüzünden ABD tarafından da eleştirilmeye başlanan İsrail çözümü interaktif güvenli bölge haritasında buldu. Ordunun internet sitesinde Arapça olarak yer alan ve yakınlaştırılabilen haritada Gazze Şeridi numaralandırılmış 2300 bölgeye bölünüyor. Bombalanacak yerlerde oturan sivillere SMS ile bombalanma öncesi mesajlar gidiyor, interaktif haritadan sığınacakları güvenli sektörlere gitmeleri isteniyor.

İsrail ordusu ise Gazze’nin 2300 parsele bölündüğü bir güvenli tahliye bölgeleri haritası yayınladı. İsrail Ordusu’nun internet sitesinde yer alan Arapça ve yakınlaştırılabilir haritanın İsrail ordusuna göre amacı sivilleri “gerektiğinde güvenlikleri için belirli yerlerden tahliye edilmelerini” sağlamak. Bombalanacak bölgelerde yaşayanlara Cuma günü SMS uyarıları gönderildi.  Uyarılarda “İsrail güçleri terör örgütü Hamas’ı ortadan kaldırmak için ikamet ettiğiniz bölgeye ezici bir askeri saldırı başlatacak, güvenli bölgelere geçin” uyarısı yapıldı.

İsrail, haritanın, bölge sakinlerinin “yönlerini bulmalarını, talimatları anlamalarını ve gerektiğinde güvenlikleri için belirli yerleri tahliye etmelerini” sağlamayı amaçladığını iddia ediyor.

AFP’nin bir saldırıdan önce bölge sakinlerine ne kadar süre önceden haber verildiği sorusuna İsrail ordusu yanıt vermedi.

Savaşın ilk aşamasında İsrail, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki sivilleri bölgenin güney kısmına taşınmaya çağırdı, ancak BM raporları ölenlerin üçte birinin sınır hattının güneyinde öldüğünü gösteriyor.

Filistin sivil savunmasına göre İsrail’in Cumartesi günü Gazze Şeridi’nde düzenlediği saldırıda 300 kişi hayatını kaybetti. Gazze’deki sivil savunma sözcüsü Mahmud Basal, İsrail savaş uçaklarının 50 konutu yerle bir etmesinin ardından Al Ghad TV’ye yaptığı açıklamada, yüzlerce kişinin de yaralandığından endişe edildiğini söyledi. Bölge sakinleri, Gazze Şehri’nin doğusunda yoğun nüfuslu bir mahalle Şuceyye’de hedef alınan bölgede 1.000 kadar kişinin yaşadığını söylüyor. 

Basal, “Rakamlar çok büyük. En az 300 kişi öldü ve çok daha fazlası da enkaz altında kayıp. katliamla başa çıkabilecek araç ve ekipmana sahip değiliz” dedi.

***

Ağır bombardıman devam ederken İsrail, Gazze’nin güneyinde yaşayanlara Mısır sınırına doğru gitmeleri çağrısı yaptı.

***

Hamas Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri ise El Cezire televizyonuna konuştu ve ateşkes sağlanana ve tüm Filistinli tutuklular serbest bırakılana kadar İsrail ile başka tutuklu takası yapılmayacağını söyledi. Reuters’a göre Aruri ayrıca Hamas’ın elinde kalan esirlerin İsrail askerleri ve İsrail ordusunda görev yapmış siviller olduğunu söyledi:

“Bırakın savaş kendi seyrinde devam etsin. Bu karar nihaidir. Bundan taviz vermeyeceğiz,”

Bu arada İsrail ordusu, 7 Ekim’den bu yana kayıp olan “Gazze Tümeni “nin üst düzey bir komutanının cesedinin Gazze Şeridi’nde Hamas’ın elinde olduğunu kabul etti.

İsrail ordu sözcüsü, Gazze Tümeni Güney Tugayı Komutanı Albay Issaf Hamami’nin ilk saldırıda öldürüldüğünü ve cesedinin Gazze’ye götürüldüğünü söyledi.

***

Filistin Yüksek Öğretim Bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail’in düzenlediği bir hava saldırısında önde gelen Filistinli bilim adamı Sufyan Tayeh ve ailesinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Gazze İslam Üniversitesi’nin rektörü olan Tayeh, fizik ve uygulamalı matematik alanlarında önde gelen bir araştırmacıydı. Tayeh, İsrail’in Gazze’deki Jabalia mülteci kampına düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybeden en az 100 Filistinliden biriydi.

- Advertisment -