Ana SayfaDış Haberİsrail’in Gazze’ye saldırısı 60. gününe girdi: Han Yunus kuşatma altında, onlarca ölü...

İsrail’in Gazze’ye saldırısı 60. gününe girdi: Han Yunus kuşatma altında, onlarca ölü var.

Gazze'nin güneyindeki saldırılar yoğunlaşırken İsrail ordusu Han Yunus'u kuşattı. En az 43 Filistinlinin cesedi Han Yunus'taki hastaneye getirildi. Yaralılar ambulanslar, arabalar, açık kasa kamyonlar ve eşek arabalarıyla hastaneye taşınıyor. Birleşmiş Milletler önümüzdeki günlerde bir milyon kişinin Gazze’de siviller için güvenli kalan Mısır sınırındaki son şehir Refah'a kaçmasını bekliyor.

Bugün İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik bombardıman, işgal ve kuşatma kampanyasının 60. günü.

İsrail ordusunun saldırılarının yeni hedefi Gazze’nin güneyindeki Han Yunus şehri.

En az 43 Filistinli cesedi Han Yunus’un ana sağlık merkezine getirildi. Yaralılar ambulanslar, arabalar, açık kasa kamyonlar ve eşek arabalarıyla hastaneye taşındı.

İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi Salı günü yaptığı açıklamada “Savaşın başlamasından 60 gün sonra kuvvetlerimiz şu anda Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus bölgesini kuşatmış durumda” dedi.

Hamas’tan Usame Hamdan ise İsrail saldırısı sona ermeden “müzakere ya da esir takası olmayacağını” söyledi.

Beyrut’ta gazetecilere konuşan Hamdan ayrıca İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Gazze’deki İsrailli esirlerin hayatından “sorumlu” olduğunu ve gerçek amacının “Filistin halkını ortadan kaldırmak” olduğunu sözlerine ekledi.

Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, Salı sabahından bu yana Şerit’in tüm bölgelerinde İsrail ordusuna karşı çatışmaya girdiğini duyurdu.

Grubun Telegram kanalından yapılan açıklamada Gazze’nin ikinci büyük kenti Han Yunus’ta 24 ordu aracının tamamen ya da kısmen imha edildiği, keskin nişancılarının sekiz İsrail askerini öldürdüğü ve yaraladığı iddia edildi.

İsrail ordusunun Gazze’de yaşayanlara 24 saat öncesinden güneye tahliye emri verdiği 13 Ekim’den bu yana bir milyondan fazla Filistinli kuzey Gazze’den göç etmek zorunda kaldı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana Gazze’de 15.900’den fazla Filistinlinin İsrail tarafından öldürüldüğünü açıkladı.

Bu arada Wall Street Journal’ın haberine göre İsrail, Gazze Şeridi’ndeki bir tünel ağını deniz suyuyla doldurma planını değerlendiriyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) işgal altındaki Filistin toprakları temsilcisi Richard Peeperkorn, Gazze’den video bağlantısı yoluyla gazetecilere yaptığı açıklamada “durumun her geçen saat daha da kötüye gittiğini” söyledi.

Peeperkorn, “Güney bölgeleri, Han Yunus ve hatta Refah da dahil olmak üzere her yerde yoğun bombardıman devam ediyor” dedi.

UNRWA temsilcisi Adnan Abu Hasna, ajansın önümüzdeki günlerde Gazze’nin en güneyindeki Refah kendine bir milyondan fazla insanın gelmesini beklediğini söyledi:

“Sokaklarda on binlerce aile var. Şimdiden naylon ve tahta parçaları gibi rastgele şeylerin altında [barınıyorlar]. Şu anda yağmur yağıyor. Felaketi göreceğiz.”

- Advertisment -