Ana SayfaDış Haberİsrailli aşırı sağcı bakanlardan Mescid-i Aksa provokasyonu: Avluya girip, “Yaşasın İsrail” diye...

İsrailli aşırı sağcı bakanlardan Mescid-i Aksa provokasyonu: Avluya girip, “Yaşasın İsrail” diye bağırdılar

Gazze’de İsrail-Hamas ateşkes görüşmeleri ve İran’ın İsrail’e cevabına kilitlenen bölgeyi gerecek hamle aşırı sağcı Bakan Ben Gvir ve aşırı sağcı Çevre Bakanı Yitzhak Shimon Wasserlauf’tan geldi. İki bakan, yanlarına yerleşimci bir grubu da alarak Mescid-i Aksa’nın avlusuna girdi, “Yaşasın İsrail” diye tempo tutup şarkı söyledi. İkinci İntifada’nın fitilini Ariel Şaron’un Mescid-i Aksa’ya girmesi yakmıştı.

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile Çevre, Negev ve Celile Kalkınma Bakanı Yitzhak Shimon Wasserlauf İsrail polisi korumasındaki yaklaşık 1600 fanatik yerleşimci ile birlikte işgal altındaki Doğu Kudüs’ ün Eski Şehir bölgesinde yer alan Mescid- i Aksa’nın avlusuna girdi. Gvir ve beraberindekiler Mescid-i Aksa Külliyesi içerisinde “Yaşasın İsrail” sloganları attı.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden yapılan açıklamada, İsrailli yerleşimcilerin gruplar halinde ve İsrail polisinin himayesinde Mescid-i Aksa’ ya baskın düzenlediği belirtildi.

Yapılan açıklamaya göre, yaklaşık 1600 İsrailli yerleşimci, Aksa’ nın avlusuna zorla girdi ve burada İsrail bayrakları açtı. Ayrıca fanatik grupların Aksa içindeki mescitlere baskın düzenleme olasılığına dair endişeler dile getirildi.

Bu baskınlar, Yahudilern Tisha B’Av adlı dini bayramı nedeniyle düzenlenmişti. Yahudilerin dini günlerinde Mescid- i Aksa’ ya yönelik baskınların artış gösterdiği gözlemleniyor.

Dün de çok sayıda İsrailli yerleşimci, işgal altındaki Doğu Kudüs’ ün Eski Şehir bölgesinde, Mescid- i Aksa’ nın dışındaki duvarların çevresinde İsrail bayrakları açarak gösteri yaptı.

- Advertisment -