Ana SayfaDış Haberİsveç Macaristan’daki demokrasiyi eleştirdi, Macar Dışişleri Bakanı NATO kartını açtı: “Henüz onaylamadık”

İsveç Macaristan’daki demokrasiyi eleştirdi, Macar Dışişleri Bakanı NATO kartını açtı: “Henüz onaylamadık”

Stockholm hükümetini Macaristan'daki demokrasinin durumu hakkında "haksız ve adaletsiz" açıklamalar yapmakla suçlayan Macaristan Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó, tehdit gibi yazılı açıklama yaptı: “Bu İsveç'in, Budapeşte'nin henüz onaylamadığı NATO'ya katılma hedefiyle çelişkili bir tutum”.

Szijjártó, İsveçli mevkidaşı Tobias Billström’e X’te (eski adıyla Twitter) gönderdiği bir mektupta, “hem milletvekillerimizi NATO’ya katılımanızı onaylamaya çağırıyorsunuz, hem de onları sanki Macaristan’da demokrasiyi yok etmişler gibi suçlamaya devam ediyorsunuz” diye yazdı.

Szijjártó, Stockholm’ün NATO’ya katılma hedefleri hakkında “gelinen noktada daha da güçlenen bu çelişki, sürekli artan taleplerinizin karşılanmasına kesinlikle yardımcı olmuyor” şeklinde uyarıda bulundu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin Temmuz ayında Vilnius’ta yapılan zirvede İsveç’in teklifini desteklemeyi kabul etmesinin ardından, Macaristan Başbakanı Viktor Orbán’dan ülkesinin Stockholm’ün üyeliğine karşı çıkmaya devam etmeyeceğine dair güvence aldığını söylemişti.

Vilnius zirvesinden üç gün sonra, Fidesz milletvekili ve Macaristan Ulusal Meclisi Dışişleri Komitesi başkanı Zsolt Németh parlamentonun “Eylül ortasında” İsveç’in katılımı konusunda “çalışmaya başlamaya” hazır olabileceğinin sinyalini verdi.

Macaristan, uzun yıllardır ülkede demokrasinin gerilemesi nedeniyle Avrupa Birliği tarafından uyarılıyor.

Geçen Eylül ayında Avrupa Parlamentosu tarafından hazırlanan bir raporda, Avrupa Komisyonu’nun iktidar partisine yakın isimleri zenginleştirmek için kamu kaynaklarını kötüye kullanıldığı iddiası nedeniyle yıllardır milliyetçi Fidesz partisiyle bir mücadeleye sürüklendiği, bu süreçte de Macaristan’ın bir “seçimli otokrasi” haline geldiği belirtiliyordu.

- Advertisment -