Szijjártó, İsveçli mevkidaşı Tobias Billström’e X’te (eski adıyla Twitter) gönderdiği bir mektupta, “hem milletvekillerimizi NATO’ya katılımanızı onaylamaya çağırıyorsunuz, hem de onları sanki Macaristan’da demokrasiyi yok etmişler gibi suçlamaya devam ediyorsunuz” diye yazdı.
Szijjártó, Stockholm’ün NATO’ya katılma hedefleri hakkında “gelinen noktada daha da güçlenen bu çelişki, sürekli artan taleplerinizin karşılanmasına kesinlikle yardımcı olmuyor” şeklinde uyarıda bulundu.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin Temmuz ayında Vilnius’ta yapılan zirvede İsveç’in teklifini desteklemeyi kabul etmesinin ardından, Macaristan Başbakanı Viktor Orbán’dan ülkesinin Stockholm’ün üyeliğine karşı çıkmaya devam etmeyeceğine dair güvence aldığını söylemişti.
Vilnius zirvesinden üç gün sonra, Fidesz milletvekili ve Macaristan Ulusal Meclisi Dışişleri Komitesi başkanı Zsolt Németh parlamentonun “Eylül ortasında” İsveç’in katılımı konusunda “çalışmaya başlamaya” hazır olabileceğinin sinyalini verdi.
Macaristan, uzun yıllardır ülkede demokrasinin gerilemesi nedeniyle Avrupa Birliği tarafından uyarılıyor.
Geçen Eylül ayında Avrupa Parlamentosu tarafından hazırlanan bir raporda, Avrupa Komisyonu’nun iktidar partisine yakın isimleri zenginleştirmek için kamu kaynaklarını kötüye kullanıldığı iddiası nedeniyle yıllardır milliyetçi Fidesz partisiyle bir mücadeleye sürüklendiği, bu süreçte de Macaristan’ın bir “seçimli otokrasi” haline geldiği belirtiliyordu.