Ana SayfaDış HaberJaponya mahkemeleri, Moon Kilisesi’ni kapatabilir

Japonya mahkemeleri, Moon Kilisesi’ni kapatabilir

Japonya eski başbakanı Şinzo Abe’nin geçen sene Moon kilisesi tarikatına sempati beslemesi ve destek vermesi gerekçesiyle suikaste uğramasının ardından Japonya’daki iktidar partisi Liberal Demokrat Parti ile bağları yeniden gündeme gelen Moon kilisesi, kayıt dışı bağışlar gerekçe gösterilerek Japon mahkemeleri tarafından kapatılabilir.

Temmuz 2022’de Japonya eski başbakanı Şinzo Abe, annesinin Moon kilisesi tarikatı nedeniyle iflas ettiğini ileri süren 41 yaşındaki Tetsuya Yamagami tarafından öldürülmüştü. Abe suikastinin ardından Japonya eski başbakanı Şinzo Abe başta olmak üzere iktidar partisi Liberal Demokrat Parti’nin Moon kilisesi ile yakın bağları gündeme gelmiş, bazı iktidar partisinin üst düzey mensuplarının tarikate yönelik maddi ve manevi destek vermesi, kolaylıklar sağlaması muhalefet ve medya tarafından eleştirilmişti.

Suikastin ardından başlayan soruşturmalar neticesinde Japon medyası, mahkemelerin Moon kilisesine yönelik kayıtdışı bağışlar nedeniyle kilisenin dini kuruluş sıfatını kaybedebileceğini, mahkeme kararıyla resmen kapatabileceğini ve bu nedenle vergi indirimi, dini kuruluşlara sağlanan kolaylıklardan mahrum kalabileceğini belirtiyor.

Moon Tarikati olarak bilinen Birleşme Kilisesi, mesih olduğunu ilan eden Güney Koreli rahip Sun Myung Moon tarafından 1954 yılında kurulmuş, The Washington Times gibi gazeteler ve birçok sushi zincir restoranı olmak dahil olmak üzere birçok ticari işletmeye sahip, toplu düğünlerle dünyanın gündemine gelen bir kilise tarikatı olarak biliniyor.

- Advertisment -