Epstein’in malikanesinden çıkan yeni fotoğraflar yayımlandı: Trump, Clinton, Bannon, Bill Gates

Kongredeki Demokratlar, Jeffrey Epstein’in arşivinden elde edilen 19 yeni fotoğrafı cuma günü kamuoyuyla paylaştı. Fotoğraflar arasında ABD Başkanı Donald Trump’ın da yer aldığı üç kare bulunuyor. Paylaşılan üç fotoğraftan birinde Trump, yüzleri karartılmış kadınlarla birlikte gülümserken görülüyor.

ABD Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi’nde yer alan Demokrat üyeler, cuma günü geç saatlerde, geçmişte reşit olmayanlara yönelik cinsel istismar ve insan ticareti suçlarından hüküm giymiş olan Jeffrey Epstein’ın malikanesinden elde edildiği belirtilen yeni fotoğrafları yayımladı.

Fotoğraflarda, halen ABD Başkanı olan Donald Trump, eski ABD Başkanı Bill Clinton, Trump’ın eski danışmanlarından Steve Bannon, teknoloji milyarderi Bill Gates, iş insanı Richard Branson, eski Harvard Üniversitesi Başkanı Larry Summers, avukat Alan Dershowitz ve Britanya Kraliyet ailesinden Andrew Mountbatten-Windsor (Prens Andrew) gibi çok sayıda üst düzey isim yer alıyor.

Demokratlar, bu kişilerin büyük bölümünün daha önce Epstein’le farklı düzeylerde ilişkilendirildiğini, ancak yeni fotoğrafların bu ilişkilerin kapsamına dair daha net bir tablo sunduğunu savunuyor.

Trump’lı fotoğraflar ve “Trump kondomu”

Yayımlanan fotoğraflardan birinde Donald Trump, boyunlarında çiçek kolyeleri bulunan altı kadınla birlikte görülüyor. Kadınların yüzleri komite tarafından karartıldı. Bir başka fotoğrafta ise, üzerinde Trump’ın karikatürize edilmiş yüzü ve “I’m HUUUUGE!” ifadesi bulunan esprili (novelty) kondomlar yer alıyor.

Bu kondomlar, bir kâsede sergilenmiş ve yanında “Trump condom $4.50” yazılı bir etiket bulunuyor. Ürünün, New York’taki Fishs Eddy adlı dükkân tarafından üretilmiş bir “siyasi hiciv kondomu” olduğu ve Smithsonian Ulusal Amerikan Tarihi Müzesi’nin çevrimiçi koleksiyonunda da yer aldığı belirtiliyor.

Clinton, Bannon, Gates ve diğerleri

Diğer fotoğraflar arasında:
• Steve Bannon ve Jeffrey Epstein’ın bir aynada birlikte selfie çekerken göründüğü bir kare,
• Bill Clinton’ın, Epstein, Ghislaine Maxwell ve başka bir çiftle birlikte yer aldığı bir fotoğraf,
• Bill Gates’in, Prens Andrew ile birlikte göründüğü bir kare bulunuyor.

Ayrıca Larry Summers ve Alan Dershowitz’in de Epstein’ın malikanesinden çıkan fotoğraflarda yer aldığı ifade ediliyor.

19 fotoğraftan sonra 70 fotoğraf daha

Demokratlar ilk etapta 19 fotoğraf yayımladıktan sonra, cuma günü ilerleyen saatlerde 70 ek fotoğrafı daha kamuoyuna açıkladı. Bu yeni karelerin bir kısmı, Epstein’ın özel adasındaki daha önce bilinen mekânların farklı açılardan çekilmiş görüntülerini içeriyor. Bunlar arasında duvarlarında maskeler bulunan ve bir dişçi koltuğunu andıran bir sandalye olan oda da yer alıyor.

Bazı fotoğraflar ise doğrudan Epstein’a ait:
• Köpük dolu bir küvette otururken çekilmiş bir fotoğraf,
• Yüzünün yakın plan bir görüntüsü,
• Epstein’a benzeyen bir kişinin, James Patterson’ın “Filthy Rich” (Pis Zengin) adlı kitabını yüzünün önünde tuttuğu bir kare.

İkinci parti fotoğraflar arasında ayrıca:
• Üzerinde peruk bulunan oyma bir balkabağı ve “Trumpkin: Make Halloween Great Again” yazılı bir pano,
• “GX-99 Message Therapy System” adlı bir cihaza ait yakın plan görüntü de yer aldı.

“Cinsel suç yok” vurgusu

Komite, yayımlanan fotoğrafların hiçbirinin doğrudan cinsel suç içermediğini ve reşit olmayan kızları gösterdiğine inanılmadığını özellikle vurguladı. Fotoğrafların ne zaman, nerede ve kim tarafından çekildiği ise henüz netlik kazanmış değil.

Beyaz Saray’dan sert tepki

Beyaz Saray Sözcüsü Abigail Jackson, yaptığı yazılı açıklamada Demokratları, “rastgele karartmalarla seçilmiş fotoğraflar yayımlayarak sahte bir anlatı oluşturmaya çalışmakla” suçladı.

Jackson, daha önce belge dökümlerinde Epstein’le ilişkilendirilen bazı Demokrat isimleri de hatırlattı. Bunlar arasında:
• Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Hakeem Jeffries,
• ABD Virjin Adaları Temsilcisi Stacey Plaskett yer aldı.

Plaskett’in, 2019’daki bir kongre oturumu sırasında Epstein’le mesajlaştığı, bir Demokrat danışmanlık grubunun ise Mart 2013’te Epstein’a Jeffries için bir bağış yemeğine katılmak isteyip istemediğini sorduğu belirtiliyor. Jeffries, bu mesaja dair hiçbir hatırası olmadığını söylüyor.

Jackson açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Başkan Trump’a yönelik Demokratların bu aldatmacası defalarca çürütüldü. Trump yönetimi, şeffaflık çağrısı yaparak, binlerce sayfa belge yayımlayarak ve Epstein’ın Demokrat arkadaşlarına yönelik daha fazla soruşturma talep ederek Epstein mağdurları için Demokratlardan çok daha fazlasını yaptı.”

Fotoğraflar nasıl elde edildi?

Fotoğraflar, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Gözetim Komitesi tarafından, Epstein’ın mirasını yöneten estateten yürütülen soruşturma kapsamında alındı. Komite bugüne kadar on binlerce belge, e-posta ve yazışmayı kamuoyuna açtı.

Epstein’ın mirasını yöneten avukatlar, perşembe günü komiteye gönderdikleri mektupta, 1 Ocak 1990 – 10 Ağustos 2019 tarihleri arasında Epstein’ın sahip olduğu, kiraladığı ya da kullandığı mülklerde çekilmiş video ve fotoğrafların incelenebileceğini bildirdi.

Avukatlar ayrıca, bazı belgelerin bu kapsamda olup olmadığının teyit edilemediğini, ancak karartmaların yalnızca çıplaklık içeren bölümlerle sınırlı olduğunu belirtti.

Demokratlardan “şeffaflık” vurgusu

Komitedeki en üst düzey Demokrat isim olan Robert Garcia, gazetecilere yaptığı açıklamada yayımlanan fotoğrafların “önemli” olduğunu söyledi ve komitenin şu ana kadar 95 bin fotoğrafın yalnızca yaklaşık dörtte birini inceleyebildiğini belirtti.

Garcia şöyle konuştu:

“Yayımladığımız her şey önemlidir. İnsanlar bu fotoğraflara bakıp kendi yargılarına varabilmeli. Bizim için mesele şeffaflık.”

Garcia daha önceki açıklamasında ise, “Bu Beyaz Saray örtbasının sona ermesi ve Epstein’ın mağdurlarına adalet getirilmesi zamanı geldi” demişti.

Trump, Clinton ve diğerleri ne diyor?

CNN, Bannon, Clinton, Gates, Branson, Summers, Dershowitz ve Prens Andrew’un temsilcilerine ulaştığını bildirdi.
• Bill Clinton, Epstein’le ilgili hiçbir suçlamayla karşı karşıya kalmadı. Sözcüsü, Clinton’ın 2019’daki tutuklamadan çok önce Epstein’le bağlarını kopardığını ve suçlardan haberi olmadığını tekrarladı.
• Bill Gates’in sözcüsü, Epstein’ın Gates için hiç çalışmadığını yineledi. Gates, 2021’de CNN’e verdiği röportajda Epstein’le görüşmüş olmayı “büyük bir hata” olarak nitelendirmişti.
• Donald Trump’ın Epstein’le ilişkileri ise uzun süredir biliniyor. İkisi, Manhattan ve Palm Beach’te aynı sosyal çevrelerde bulunuyordu. Trump, Epstein’ı daha sonra “Mar-a-Lago’dan kovduğunu” söylemişti. Trump hakkında Epstein’le bağlantılı bir cezai suçlama bulunmuyor.

Yeni yasa ve 19 Aralık kritik tarih

Geçen ay Kongre’den geçen yeni bir yasa uyarınca, ABD Adalet Bakanlığı’nın (DOJ) elindeki tüm Epstein dosyalarını 19 Aralık’a kadar açıklaması gerekiyor.

Yasanın çıkmasında öncü rol oynayan Cumhuriyetçi Temsilci Thomas Massie, DOJ’un bu tarihe uymaması halinde suç işlemiş olacağını söyledi.

Garcia ise yönetimi dosyaları beklemeden yayımlamaya çağırarak, henüz kamuoyuna açıklanmamış ve “son derece rahatsız edici” başka fotoğraflar da bulunduğunu ifade etti.

Önceki İçerikMersin Büyükşehir Belediye Başkanı Seçer: “Bu insanlar 28 bin lirayla nasıl çocuklarının rızkını götürecek?”
Sonraki İçerikÜmit Özdağ trollendi