Ana SayfaDış HaberKahire’ye heyet göndermeyen İsrail, ateşkes için şimdi de ABD’yi suçluyor: “Oyuna geldik”

Kahire’ye heyet göndermeyen İsrail, ateşkes için şimdi de ABD’yi suçluyor: “Oyuna geldik”

Kahire’deki ateşkes görüşmelerine heyet göndermeyen İsrail hükümeti, Biden yönetiminin Mısır ve Katar'ın Hamas ile müzakere ettiği son rehine ve ateşkes anlaşması önerisinden haberdar olduğunu ancak Hamas'ın Pazartesi günü bunu kabul ettiğini açıklamasından önce İsrail'i bilgilendirmediğini iddia ediyor. Üst düzey bir ABD'li yetkili ise “Amerikalı diplomatlar İsrailli muhataplarıyla temas halindeydi. Herhangi bir sürpriz yaşanmadı” dedi. İsrailli yetkililer, faturayı Hamas’a rehine takasıyla savaşı bitirme sözü veren ABD’ye kesti: “Oyuna geldik”.

 İsrail’de yayınlanan İngilizce Axios sitesinin tecrübeli muhabiri Barak Ravid’in özel haberinden aktarıyoruz.

Hamas Pazartesi günü Mısır ve Katar tarafından kendisine sunulan ateşkes önerisini kabul ettiğini açıkladı.

Açıklama, Hamas yetkilileri ile Mısırlı ve Katarlı arabulucular arasında hafta sonu Kahire’de ve Pazartesi günü Doha’da birkaç gün süren görüşmelerin ardından geldi.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan kaynaklara göre CIA Direktörü Bill Burns görüşmeler sırasında Kahire ve Doha’daydı ve Mısırlılar ve Katarlılarla görüş alışverişinde bulundu.

Üç İsrailli yetkili Hamas’ın Pazartesi günü yaptığı açıklamanın İsrail hükümetini şaşırttığını ve İsrail’in Hamas’ın açıklamasından bir saat sonrasına kadar arabuluculardan grupların yanıt metnini almadığını söyledi.

Yetkililer, Hamas’ın cevabını okuduklarında, İsrail’in üzerinde anlaştığı ve on gün önce ABD, Mısır ve Katar tarafından Hamas’a sunulan önceki teklifin bir parçası olmayan “birçok yeni unsur” içerdiğini görünce şaşırdıklarını söyledi.

Bir yetkili “tamamen yeni bir teklif gibi görünüyordu” dedi.

İki üst düzey İsrailli yetkili, Hamas heyeti hafta sonu Kahire’deyken Mısırlıların İsrail’le koordinasyon kurmadan kendilerine yeni bir teklif sunduğunu söyledi.

Müzakereler hakkında bilgi sahibi bir kaynak, ABD’nin İsraillileri hafta sonu Kahire’ye davet ettiğini ancak bir ekip göndermemeyi tercih ettiklerini söyledi. İsrailli bir yetkili bunun bir hata olduğunu ve İsrail’in görüşmelerde daha az görünür olmasına yol açtığını itiraf etti.

Yetkililer, CIA direktörü Bill Burns ve müzakerelere dahil olan diğer Biden yönetimi yetkililerinin yeni teklifi bildiklerini ancak İsrail’e söylemediklerini iddia etti.

İsrailli yetkililer ayrıca teklif üzerindeki son rötuşların Pazartesi sabahı Doha’da Biden yönetiminin bilgisi dahilinde yapıldığını söyledi.

Görüşme hakkında bilgi sahibi bir kaynak, Burns’ün Pazartesi sabahı İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile telefonda görüştüğünü söyledi. Ancak Hamas açıklaması İsrailli bakanı da şaşırttı.

İki İsrailli yetkili, “yeni bir anlaşma” hazırlayan ve bu konuda şeffaf olmayan ABD ve arabulucular tarafından “İsrail’in oyuna getirildiğini” düşündüklerini söyledi.

İki İsrailli yetkiliye temel sorun, Biden yönetiminin Mısırlı ve Katarlı arabulucular aracılığıyla Hamas’a rehine anlaşmasının savaşı sona erdireceği yönünde garanti vermesi.

İsrail, rehine anlaşmasının bir parçası olarak savaşı sona erdirme taahhüdünde bulunmayı reddediyor. 

İsrailli yetkililer Pazartesi günü Biden yönetiminden aldıkları mesajın Hamas’ın cevabının müzakere edilebilir olduğu yönünde olduğunu ancak İsrailli liderlerin şüpheleri olduğunu söylüyor.

Ancak İsrail savaş kabinesi, yeni öneriyi görüşmek üzere Mısırlılar ve Katarlı arabulucularla görüşmek üzere Kahire’ye bir heyet göndereceğini söyledi.

İsrail heyeti Kahire’ye vardığında CIA başkanı Burns’ün de orada olması bekleniyor.

- Advertisment -