Ana SayfaDış Haber“Kararsız” oylardan ürken Biden’dan talimat: “Bu gece ABD ordusuna Gazze kıyısında yardımlar...

“Kararsız” oylardan ürken Biden’dan talimat: “Bu gece ABD ordusuna Gazze kıyısında yardımlar için geçici bir liman kurulması talimatını veriyorum”

Ön seçimlerde Demokratların İsrail’e desteği için “kararsız” oy vererek protesto ettiği Biden, Kongre’de geleneksel Birliğin Durumu konuşmasında İsrail’e yüklendi, Gazze’ye yardım için ABD ordusuna Gazze kıyısında bir liman kurulması talimatı verdiğini açıkladı: “Bu gece ABD ordusuna Akdeniz’de Gazze kıyısında geçici bir liman kurulması için acil durum misyonuna liderlik etmesi talimatını veriyorum. ABD askeri sahada olmayacak. Bu geçici liman her gün Gazze’ye giden insani yardım miktarını arttıracak”

ABD Başkanı Joe Biden’ın Birliğin Durumu konuşmasına dış politikada İsrail ve Gazze ile Ukrayna mesajları damga vurdu. 2024 seçimlerinde rakibi olması beklenen Donald Trump’ı Rusya ve demokrasi konusunda eleştiren Biden, İsrail’e “sivillerin korunması öncelik olmalı” sözleriyle seslendi.

Biden, Rusya’nın işgalinde iki yılı geride bırakan Ukrayna için de “Ukrayna, biz onun yanında yer alırsak Putin’i durdurabilir” ifadesini kullandı


Konuşmasının dış politika bölümünde Gazze’deki savaşa değinen ABD Başkanı Biden’dan daha önce İsrail yanlısı çıkışlarına göre dengeli açıklamalar geldi: 

 “Son beş ayın İsrail halkı, Filistin halkı ve Amerika’da pek çokları için yürek burkucu olduğunu biliyorum. İsrail’in Hamas’ın peşinden gitme hakkı var. Hamas rehineleri serbest bırakarak ve silah bırakarak çatışmayı bugün sonlandırabilir. Bununla birlikte, İsrail’in Gazze’de masum sivilleri korumak gibi temel bir sorumluluğunun da olduğunu vurgulayan Biden, “Bu savaş Gazze’de masum siviller üzerinde daha önceki tüm savaşların toplamından daha çok etkili oldu. 30 binden fazla Filistinli öldü. Binlercesi masum kadın ve çocuk”

“En az altı hafta sürecek bir ateşkes için durmadan çalışıyoruz. Bu ateşkes rehineleri eve getirecek insani krizi hafifletecek ve daha kalıcı bir çözüme yardımcı olacak.”


Gazze’ye yardım için ABD ordusuna Gazze kıyısında bir liman kurulması talimatı verdiğini açıklayan Başkan Biden, “Bu gece ABD ordusuna Akdeniz’de Gazze kıyısında geçici bir liman kurulması için acil durum misyonuna liderlik etmesi talimatını veriyorum. ABD askeri sahada olmayacak. Bu geçici liman her gün Gazze’ye giden insani yardım miktarını arttıracak” dedi.

İsrail’in de “kendi üzerine düşeni yapması gerektiğini” kaydeden Biden, “Gazze’ye daha fazla yardıma izin vermeli ve insani yardım çalışanlarının ateş hattında kalmamasını sağlamalı. İsrail yönetimine şunu söylüyorum: İnsani yardım ikincil bir öncelik ya da pazarlık konusu olamaz. Masum hayatların korunması öncelik olmak zorunda” ifadelerini kullandı.


ABD Başkanı Biden sözlerine şöyle devam etti:

“Geleceğe bakarken tek gerçek çözüm iki devletli çözüm. İsrail’in güvenliğini ve demokrasiyi güvence altına alan başka bir yol yok. Filistinliler’in barış ve onur içinde yaşayabilmesini güvence altına alan başka bir yol yok.”

- Advertisment -