Ana SayfaDış HaberKatalan ayrılıkçılara afla gerilen İspanya’da siyasi suikast: Aşırı sağcı partinin 78 yaşındaki...

Katalan ayrılıkçılara afla gerilen İspanya’da siyasi suikast: Aşırı sağcı partinin 78 yaşındaki kurucusu vuruldu

İspanya’da aşırı sağcı Vox partisinin kurucusu 78 yaşındaki Alejo Vidal-Quadras, kimliği belirsiz bir kişi tarafından çenesinden vuruldu. Vox partisi, Sosyalist Parti lideri ve Başbakan Vekili Pedro Sanchez’in Katalan ayrılıkçısı partilerle hükümet kurabilmek için 2017 Katalonya Bağımsızlık Referandumu’nu düzenleyen kişilere af getirmeyi kabul etmesi nedeniyle yapılan eylemlere öncülük ediyordu. Vox lideri Santiago Abascal, suikast girişiminin kasıtlı ve şaibeli olduğu imasında bulundu. İspanyol medyası, hastaneye götürülen Vidal-Quadras’ın durumunun stabil olduğunu bildirdi.

İspanya İçişleri Bakanlığı sözcüsü, aşırı sağcı Vox partisinin kurucusu ve muhafazakar Halk Partisi’nin eski Katalonya sorumlusu Alejo Vidal-Quadras’ın (78) Madrid’de yüzünden vurulduğunu açıkladı.

Sosyalist Parti lideri ve Başbakan Vekili Pedro Sanchez, Katalan ayrılıkçısı partilerin kendisinin başında olduğu bir koalisyon hükümetinde yer alması karşılığında 2017 Katalonya Bağımsızlık Referandumunu düzenleyen kişilere af getirmeyi kabul etti.

Bu durum, meclisteki en büyük parti olan muhafazakar Halk Partisi’nin ve aşırı sağcı Vox’un başını çektiği sokak eylemlerine yol açtı. Dün akşamki eylemlerde 7,000 gösterici ile polis arasında çatışmalar meydana geldi. Çıkan olaylarda 30’u polis toplam 39 kişi yaralandı.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Vidal Quadras bilinci açık şekilde hastaneye götürüldü. Polis olayı araştırmaya devam ediyor” denildi.

İspanyol medyası, hastaneye götürülen Vidal-Quadras’ın durumunun stabil olduğunu bildirdi.

El Pais gazetesi, Vidal-Quadras’ı vuran kişinin motosiklet kaskı taktığını ve silahını ateşledikten sonra başkasının sürdüğü bir motosiklete binip olay yerinden uzaklaştığını bildirdi.

Olay yerel saatle 13.30 sıralarında meydana geldi.

Vidal-Quadras’ın kurucusu olduğu Vox, şu anda İspanyol parlamentosunun en büyük üçüncü partisi.

Vox Genel Başkanı Santiago Abascal, bugün gazetecilere verdiği demeçte, olaya atıfta bulunarak “varsayımlarda bulunmak için henüz çok erken ancak saldırının kaynağına dair herhangi bir nedeni göz ardı etmiyoruz” diyerek olayın kasıtlı ve şaibeli olduğu imasında bulundu.

- Advertisment -