Ana SayfaDış HaberKuzey Kore’nin 70. ‘Zafer’ Günü: Geçit töreninde Kim, sağına ve soluna...

Kuzey Kore’nin 70. ‘Zafer’ Günü: Geçit töreninde Kim, sağına ve soluna Rusya ve Çin’i aldı

Kuzey Kore’de “Zafer Günü” olarak kutlanan Kore Savaşı’nın sona ermesinin 70. Yıldönümünde düzenlenen geçit töreninde bu yıl Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un ağır misafirleri vardı.

Kim en yeni nükleer kapasiteli füzelerini ve saldırı droneların geçiş yaptığı töreni

Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu ve Çin Komünist Partisi Politbüro üyesi Li Hongzhong ile yanyana izledi.

Shoigu’nun ziyareti, Sovyetler Birliği’nin 1991’de dağılmasından bu yana Moskova’dan Kuzey Kore’ye en üst düzey savunma yetkilisi ziyareti oldu. Çin heyeti ise COVID-19 pandemisinden bu yana ilk ziyaretini gerçekleştirdi.

Devlet haber ajansı KCNA’ya göre geçit töreninde Kuzey Kore’nin en yeni Hwasong-17 ve Hwasong-18 kıtalararası balistik füzeleri de yer aldı. Bu füzelerin ABD’nin herhangi bir yerini vurabilecek menzile sahip olduğuna inanılıyor. KCNA’nın bildirdiğine göre etkinlikte yeni saldırı ve casus insansız hava araçları da uçtu.

Kuzey Kore’nin BM tarafından yasaklanan nükleer silahlarını gösterdiği bir resmi geçitte BM Güvenlik Konseyi’nin iki üyesi temsil edilmiş oldu.

KCNA, Shoigu’nun Kuzey Kore ordusunu dünyanın en güçlü ordusu olarak övdüğünü ve ikilinin stratejik güvenlik ve savunma işbirliğini ele aldığını söyledi.

Basında yer alan haberlere göre Shoigu bir başka görüşmede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’daki “özel askeri operasyon” sırasında verdiği destek için Kuzey Kore’ye teşekkür eden kutlama mesajını okudu.

Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Kore’yi Ukrayna’daki savaşı için Rusya’ya silah sağlamakla suçlarken,  Kuzey Kore ve Rusya herhangi bir silah alışverişi yaptıklarını reddediyor.

- Advertisment -