Ana SayfaDış HaberLondra, Oxford, Birmingham… Birleşik Krallık’ta artık 7 kent Müslüman belediye başkanlarına emanet

Londra, Oxford, Birmingham… Birleşik Krallık’ta artık 7 kent Müslüman belediye başkanlarına emanet

İngiltere’de, 2024 yerel seçimlerinde Müslüman adaylar büyük başarı elde ederek kritik şehirlerde belediye başkanlıklarını kazandı. seçildiler. Londra, Oxford, Birmingham’ın Müslüman başkanları yeniden kazanırken, Blackburn, Rochdale, Oldham ve Luthon gibi birçok şehirde de sandıktan Müslüman başkanlar çıktı

İngiltere’deki yerel seçimlerde muhalefetteki İşçi Partisi büyük bir farkla birinci oldu. Başbakan Rishi Sunak’ın Muhafazakâr Parti’si, 3. Olarak büyük bir kayıp yaşadı. 

Peki İngiltere’de seçimleri kazanmış Müslüman belediye başkanları kimler?

Londra Belediye Başkanı: Sadiq Khan 

giyim, insan yüzü, kişi, şahıs, dış mekan içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Londra’nın iki dönemdir belediye başkanlığını yapan İşçi Partisi’nin Müslüman adayı Sadık Khan üçüncü kez seçildi.

Oyların yaklaşık yüzde 44’ünü almayı başardı, en büyük rakibi Muhafazakar Partili Susan Hall’un 11 puan önünde yer aldı. 

Pakistan asıllı Khan, içki içmemesine rağmen ilk aday olduğundaki kampanyasını seçim bölgesinde yıkılmaktan kurtardığı bir barda başlatmıştı.

Blackburn Belediye Başkanı: Parwaiz Akhtar

insan yüzü, kişi, şahıs, giyim, adam, insan içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Parwaiz Akhtar, hayatına tekstil işçisi olarak başladı ve daha sonra NHS sağlık asistanı olarak çalıştı. 2004 yılından beri Blackburn’le birlikte Darwen, Bastwell ve Daisyfield bölgesinin İşçi Partili belediye başkanı olarak görev yapıyor.

Görev süresi boyunca boyunca East Lancashire Hospice, Nightsafe ve East Lancashire Hospital charity ELHT&Me olmak üzere üç yardım kuruluşunu desteklemiş, bu seçimde de partisi tarafından “yardımların şampiyonu” olarak nitelendirilmişti.

Oxford Belediye Başkanı: Lubna Arshad

giyim, kişi, şahıs, insan yüzü, takım elbise içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu


Lubna Arshad, İngiltere’nin Oxford kentinde doğd. 15 yılı aşkın bir süredir BT sektöründe çalıştı. İlk Müslüman kadın ve şehri temsil eden en genç Belediye Başkanı olarak tarihe geçti. Arshad; insanlık, topluluk eylemi ve iltica karşılama gibi hayır kurumlarını destekliyor.

Luton Belediye Başkanı: Mohammed Yaqub Hanif

giyim, insan yüzü, kişi, şahıs, iç mekan içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Luton’da doğup büyümüş olan Mohammed Yaqub Hanif, eğitimini de burada ilerletmiştir. Eğitim sektöründe 18 yıldan fazla bir süredir öğretmenlik yapmaktadır ve aynı zamanda Kardinal Newman Katolik Lisesi’nde İşletme Çalışmaları Bölümü Başkanıdır.

Birmingham Belediye Başkanı: Chaman Lal

kişi, şahıs, insan yüzü, giyim, moda aksesuar içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Birmingham, yaklaşık 1,2 milyon nüfusuyla Londra dışındaki en kalabalık İngiliz şehridir. 2012 nüfus sayımı verilerine göre, sakinlerin yaklaşık yüzde 22’si kendini Müslüman olarak tanımlıyor.

Babası ve amcası, İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz/Hint ordusu subaylarıydı. 1954’te babasının İngiltere’ye gelmesinin ardından Chaman, annesi Sardarni Jai Kaur ile birlikte 1964 yılında İngiltere’ye geldi ve o zamandan beri Birmingham’da yaşıyor.

Oldham Belediye Başkanı: Arooj Shah

Shah, İngiltere’nin kuzeyinde bir konseyin sorumluluğunu üstlenen ilk Müslüman kadın olan Arooj Shah, milletvekilleri ve yerel politikacılar tarafından destekleniyor.

2012’de ilk kez konseye seçilen Shah, Chadderton South bölgesinin konsey üyesiydi. Önceki lideri Sean Fielding’in 2021 seçimlerinde koltuğunu kaybetmesinin ardından, Mayıs 2021’de konseyin lideri olarak seçildi. Shah, 2022’de koltuğunu, o yılın seçimlerinde Muhafazakar aday Robert Barnes’e yenilerek kaybetti. Daha sonra 2023 seçimlerinde, St Mary’s bölgesinde en çok oy alarak konseyde tekrar bir koltuk kazandı. Seçimden sonra, mevcut lider Amanda Chadderton’un yenilmesinin ardından, Shah tekrar konseyi yönetmek üzere seçildi.

Rochdale Belediye Başkanı: Azhar Ali

Azhar Ali, İsrail’in 7 Ekim saldırıları hakkında “Gazze’yi işgal etmek için bir bahane” demişti. 

Bunun üzerine İşçi Partisi, Azar Ali’nin açıklamalarının kabul edilemez olduğunu söyleyip adaylık desteğini geri çekmişti fakat yasal süreyi geçtikleri için Azar Ali yine İşçi Partisi logosu altında seçime girdi.

- Advertisment -