Ana SayfaDış HaberLula “Bu bir soykırımdır” dedi: Gazze ile Holokost kıyaslaması İsrail’i kızdırdı

Lula “Bu bir soykırımdır” dedi: Gazze ile Holokost kıyaslaması İsrail’i kızdırdı

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Etyopya’daki Afrika Birliği zirvesinde konuştu, İsrail'in Gazze'de Filistinlileri öldürmesini İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerin Yahudilere yönelik soykırımına benzetti. Netanyahu: Bu, Holokost'un önemsizleştirilmesi ve Yahudi halkına ve İsrail'in kendini savunma hakkına saldırı girişimidir” dedi. İsrail, Brezilya’daki elçisini çekmeye karar verdi.

Lula Pazar günü Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da düzenlenen 37. Afrika Birliği zirvesinde

“Gazze Şeridi’nde Filistin halkına yapılanların başka tarihi anlarda bir benzeri yoktur. Aslında Hitler Yahudileri öldürmeye karar verdiğinde de böyle bir şey vardı” dedi. 

İsrail Dışişleri Bakanlığı, bu sözler üzerine Brezilya Büyükelçisi’ni çağıracağını açıkladı. 

Netanyahu, “Bu, Holokost’un önemsizleştirilmesi ve Yahudi halkına ve İsrail’in kendini savunma hakkına saldırı girişimidir. İsrail ile Naziler ve Hitler arasında karşılaştırma yapmak kırmızı çizgiyi aşmaktır” dedi.

Lula Afrika Birliği zirvesine katılmak üzere gittiği Addis Ababa’da gazetecilere yaptığı açıklamada da “Bu askerlerin askerlere karşı savaşı değil. Bu, son derece hazırlıklı bir ordu ile kadınlar ve çocuklar arasındaki bir savaş” diye konuştu. 

Lula, İsrail’in 12 çalışanını 7 Ekim saldırısına karışmakla suçlamasının ardından Batılı ülkelerin BM Filistinli mülteciler ajansı Unrwa’ya yardımı durdurma kararlarını eleştirdi.

Cumartesi günü zirve kapsamında Filistin Başbakanı Muhammed Ştayyeh ile bir araya gelen Lula, Brezilya’nın ajansa yaptığı katkıyı arttıracağını söyledi ve diğer ülkeleri de aynı şeyi yapmaya çağırdı: “Zengin dünyanın Filistinlilere yönelik insani yardıma katkılarını durdurduğunu açıkladığını gördüğümde, bu insanların siyasi bilincinin ne kadar büyük olduğunu ve kalplerindeki dayanışma ruhunun ne kadar büyük olduğunu hayal ediyorum. Büyük olmamız gerekirken küçük olmayı bırakmalıyız.”

- Advertisment -