Ana SayfaDış HaberMesrur Barzani, Biden’a mektup yazdı: “Federal Irak modelinin çökmesinden endişeliyiz”

Mesrur Barzani, Biden’a mektup yazdı: “Federal Irak modelinin çökmesinden endişeliyiz”

Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KYB) Başbakanı Mesrur Barzani, ABD Başkanı Biden’a bir mektup yazarak Erbil-Bağdat gerilimine müdahale etme çağrısında bulundu: “Başbakan olarak görev yaptığım süre zarfında ilk kez, bize karşı yürütülen bu onursuz kampanyanın, ABD'nin 2003 yılında desteklediği ve o zamandan beri arkasında durduğunu iddia ettiği Federal Irak modelinin çökmesine neden olabileceğine dair ciddi endişeler taşıyorum.” Mektupla ilgili Al-Monitor'a konuşan ve adını açıklamak istemeyen bir Kürt yetkili: "ABD'ye ‘hangi cehennemde olduğunu’ soruyoruz"

Erbil ile Bağdat arasında gerilim yükselirken, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani, ABD Başkanı Joe Biden’a bir mektup yazdı.

Al Monitor’dan Amberin Zaman’ın haberine göre Mesrur Barzani, Biden’a Bağdat’taki merkezi hükümetle derinleşen krize müdahale etmesi çağrısında bulunarak, kriz kontrol edilmezse Kürdistan Bölgesi’nin bir varlık olarak çökebileceği korkusunu dile getirdi.

Biden’a hitaben Beyaz Saray’a iletilen 3 Eylül tarihli mektubunda Barzani şunları yazdı:

“Size tarihimizin bir başka kritik dönemecinde, üstesinden gelmekte zorlanabileceğimizden korktuğum bir dönemde yazıyorum. [Biz] ekonomik olarak ve siyasi olarak kan kaybediyoruz. Başbakan olarak görev yaptığım süre zarfında ilk kez, bize karşı yürütülen bu onursuz kampanyanın, ABD’nin 2003 yılında desteklediği ve o zamandan beri arkasında durduğunu iddia ettiği Federal Irak modelinin çökmesine neden olabileceğine dair ciddi endişeler taşıyorum. Yönetiminizin Bağdat’a karşı önemli bir kozu elinde tuttuğuna inanıyoruz.”

Al-Monitor’a konuşan ve adını açıklamak istemeyen bir Kürt yetkili ise, “ABD’ye ‘hangi cehennemde olduğunu’ soruyoruz” dedi.

Mesrur Barzani, daha önce 2022’nin Temmuz ayında da Biden’a bir mektup yazmış ve Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümüne ilişkin yardım istemişti. Biden da Irak Başbakanı Mustafa Kazimi’den sorunların çözümü için adım atmasını ve inisiyatif almasını talep etmişti.

- Advertisment -