Ana SayfaDış HaberMoskova’daki konser katliamını IŞİD üstlendi. Ölü sayısı 143 olarak açıklandı. Dört şüpheli...

Moskova’daki konser katliamını IŞİD üstlendi. Ölü sayısı 143 olarak açıklandı. Dört şüpheli gözaltında

Moskova’daki Crocus Belediye Binası’ndaki konser salonundaki katliamda ölenlerin sayısı 143 olarak açıklandı. IŞİD’in üstlendiği saldırıyla ilgili 4’ü doğrudan saldırıyla ilgili 11 kişi gözaltına alındı. Saldırganlar Tacik olduğu iddia ediliyor. Saldırıdan 2 hafta önce Moskova’daki ABD elçiliğinin Amerikan vatandaşlarını aşırılıkçı grupların saldırı planları yüzünden konser gibi kalabalık alanlardan uzak durmaları için uyardığı ortaya çıktı. Beyaz Saray sözcüsü saldırı istihbaratını Moskova’yla paylaştıklarını söyledi. Putin: “24 Mart’ı yas günü ilan ediyorum Failler sınırı geçmek için Ukrayna'ya doğru gittiler. Ukrayna teröristler için sığınak haline geldi."

Hem konser salonu hem de bir alışveriş merkezine ev sahipliği yapan Moskova’daki Crocus Belediye Binası’ndaki Picnic adlı Rus rock grubunun konseri için toplanan binlerce insan konser başlamadan önce içeri giren silahlı kişiler tarafından tarandı.

Saldırganlar  “otomatik silahlarla ateş açtı” ve salona “yangın çıkaran bir el bombası ya da yangın bombası attı.”

Daha sonra da “beyaz bir Renault otomobille kaçtılar.”

Salonda altı saat süren yangınla binanın çatısı kısmen çöktü.

Sasldırıyı haber ajansı Amaq üzerinden IŞİD üstlendi. Ama terör örgütü saldırganların kimliği hakkında bir bilgiye yer vermedi.

Bu ayın başlarında ABD’nin Rusya’daki büyükelçiliği “aşırılık yanlılarının Moskova’da konserler de dahil olmak üzere büyük toplantıları hedef almayı planladıklarına dair haberleri izlediğini” açıklamış ve ABD vatandaşlarını büyük toplantılardan kaçınmaları konusunda uyarmıştı.

Saldırıdan sonra konuşan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson, “Bu ayın başlarında ABD hükümeti, Moskova’da konserler de dahil olmak üzere büyük toplantıları hedef alması muhtemel planlı bir terör saldırısı hakkında bilgi sahibi oldu” dedi.

Watson Washington’un bu bilgiyi Rus yetkililerle paylaştığını da sözlerine ekledi.

BBC’nin güvenlik muhabiri Gordon Corera daha önce Kremlin’in bu uyarıları “propaganda” olarak geçiştirdiğini, hatta ABD’nin endişelerini Rusya’da kalan Amerikalılara duyurduğunu belirtmişti.

Amerikalı yetkililer, IŞİD’in Moskova’daki saldırıyı gerçekleştirdiği iddiasını doğrulayan istihbarata sahip olduklarını teyit ettiler.

 CBS’in istihbarat konusunda bilgi sahibi bir kaynakla yaptığı görüşmeye göre, Kasım ayından bu yana İD’in Rusya’da saldırı düzenlemek istediğine dair sürekli bir bilgi akışı vardı.

Washington ve Moskova arasındaki soğuk ilişkilere rağmen bazı son derece spesifik bilgiler Rus hükümetine iletilmişti.

Saldırıdan yara almadan kurtulan Picnic grubunun solisti Shaman, kurbanların cenaze masraflarını ve yaralananların tedavi masraflarını karşılayacağını söyledi:

“Hepimiz büyük bir aileyiz. Halkım, her türlü sıkıntı ve talihsizlik ülkemizi her zaman birleştirmiştir. Bunlar Rusya’yı daha sağlam ve daha güçlü kılmıştır. Bu kez de bizi korkutmak ve kırmak mümkün olmayacaktır.”

Putin, Moskova konser katliamı sonrası konuştu, saldırganlar “Ukrayna’ya gitti” dedi

Putin şunları söyledi:

“24 Mart’ı yas günü ilan ediyorum Failler sınırı geçmek için Ukrayna’ya doğru gittiler. Ukrayna teröristler için sığınak haline geldi. Toplamda 11 kişi gözaltına alındı. Teröristleri intikam bekliyor. Asıl meselemiz; bu katliamın arkasındaki gücü engellemek.”

- Advertisment -