Ana SayfaDış HaberMusk, Çin’e jest yaparken Tayvan’ı kızdırdı: “X’in Çin’de kullanıma açılmasını umuyor....

Musk, Çin’e jest yaparken Tayvan’ı kızdırdı: “X’in Çin’de kullanıma açılmasını umuyor. Tayvan satılık değil”

Elon Musk, ABD’de katıldığı konferansta “Pekin’in politikası Tayvan'ı Çin'le yeniden birleştirmekti. Onların bakış açısına göre, belki de Tayvan meselesi Hawaii gibi bir şeye benziyor. ABD Pasifik Filosu bunu güç kullanarak durdurdu” deyince Tayvan ayağa kalktı. Tayvan Dışişleri Bakanı: “Çin'den X'i Çinlilerin kullanımına açmasını umuyor. Tayvan satılık değil.

Tayvan dışişleri bakanı, Tayvan’ın Çin’in ayrılmaz bir parçası olduğunu iddia eden ve yine Pekin ile Taipei arasındaki çetrefilli ilişkilere dair yorumlarda bulunan Elon Musk’ı tekzip ettiği mesajında, Tayvan’ın “satılık olmadığını” söyledi. Bakanın yorumları, Çin’e ait düzinelerce savaş gemisi ve uçağın şüpheli askeri tatbikatlarda kullanılmak üzere Tayvan yakınlarında tespit edilmesi üzerine geldi.

Eski adı Twitter olan bilinen sosyal medya platformu X’in yanı sıra  elektrikli otomobil şirketi Tesla’nın ve SpaceX’in de sahibi olan Musk, bu hafta Los Angeles’taki All-In Summit’te yine dış politika konularına girmiş, Tayvan meselesi üzerine konuşmuştu:

“Onların (Pekin’in) politikası Tayvan’ı Çin’le yeniden birleştirmekti. Onların bakış açısına göre, belki de Tayvan meselesi Hawaii gibi bir şeye benziyor; Tayvan’ı Çin’in ayrılmaz bir parçası gibi görüyorlar, çünkü… ABD Pasifik Filosu iki taraf arasındaki her türlü yeniden birleşme çabasını güç kullanarak durdurdu”

Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu, Çarşamba günü X’te yaptığı bir paylaşımda, Musk’ın bu açıklamasıyla Çin’den “@X’i Çinlilerin kullanımına açmasını” umduğunu söyledi. Çin, Facebook gibi diğer büyük Batılı sosyal medya platformları gibi X’e de erişim engeli getiriyor.

Wu, Musk’ın Ukrayna’nın Kırım’ın liman kenti Sivastopol’da Rus filosuna yapılacak bir saldırı için Starlink uydu ağını aktif hale getirme yönündeki talepleri reddettiği yönündeki iddialara atıfta bulunarak, “(Musk) belki de X’i Çin’de yasaklamanın, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı saldırısını engellemek için @Starlink’i kapatmak gibi doğru bir politika olduğunu düşünüyor” diye ekledi.

Bu, Şangay’da büyük bir Tesla fabrikası açan Musk’ın Tayvan’la yaşadığı ilk gerilim değil.

Musk, Geçtiğimiz Ekim ayında, Çin ile Tayvan arasındaki gerilimin, Tayvan’ın kontrolünün bir kısmının Pekin’e devredilmesiyle çözülebileceğini ileri sürerek Tayvan’dan benzer bir tepki görmüştü.

- Advertisment -