Ana SayfaDış HaberNew York Belediye Başkanı Türkiye’yle ilgili 80 etkinliğe katılmış. THY’yi tercih etmesinin...

New York Belediye Başkanı Türkiye’yle ilgili 80 etkinliğe katılmış. THY’yi tercih etmesinin sebebi: Vegan yemek seçeneği

Hakkında FBI’nın Türkiye bağlantılı 'yasadışı bağış' iddiasıyla soruşturma açtığı New York Belediye Başkanı Eric Adams'ın ekibinde görev alan eski Türk Havayolları (THY) New York bürosu müdürü Cenk Öcal ve uluslararası ilişkiler ofisinden Rana Abbasova'nın evlerini de FBI aradı. Türkiye’yle ilgili 80’in üzerinde etkinliğe katılan Adams’ın 29 Ekim’de New York'taki 100. yıl etkinliğinde konuşma yaparken hemen arkasında evi aranan danışmanı Rana Abbasova vardı. 2017 yılında verdiği bir röportajda Adams, uluslararası seyahatlerde Türk Hava Yolları ile uçmayı tercih etmesinin sebebinin yemeklerde vegan seçeneği sunulması olduğunu söylemişti.

New York Times’ın haberine göre, FBI, New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın kampanya sorumlusunun evinde Türkiye ile ilişkileri olduğuna dair kanıt ararken, ayrı bir ekip, Adams’ın uluslararası ilişkiler ofisindeki yardımcısı Rana Abbasova’nın ve eski Türk Hava Yolları yöneticilerinden Cenk Öcal’ın da New Jersey’deki evlerinde arama yaptı.

Politico’ya göre Türkiye’yle ilgili 80’in üzerinde etkinliğe katılan Adams’ın 2021’deki seçim kampanyasına yönelik geniş çaplı yolsuzluk soruşturması kapsamında FBI ve Manhattan’daki federal savcılar, Türk hükümetinin Adams’ın kampanyasına bağış yaptığı ve Adams’ın New York’taki Türkevi binasının inşaatının hızlandırılması için talimat verdiği iddiaları inceleniyor. Geçtiğimiz yılın başına kadar Türk Hava Yolları’nın New York ofisinin müdürü olan Öcal’la ilgili herhangi bir resmi suçlama bulunmuyor.

Öcal’ın LinkedIn sayfasına göre Türk Hava Yolları’na uçuş görevlisi olarak girip sonrasında şirketin Sofya, Bulgaristan, ardından da New York’ta müdürlüğüne yükseldi. Basında yer alan haberlere göre Öcal, 2022 yılının başlarında şirkette yaşanan bir kriz nedeniyle THY’den kovuldu.

2015 yılında, Dünya Turizm Forumu Enstitüsü’nün sponsorluğunda Eric Adams’la Türkiye’ye seyahat eden Abbasova, belediyenin uluslararası ilişkiler ofisinin internet sayfasına göre Adams ile Orta Doğu ve Orta Asya’daki “paydaşlar” arasındaki ilişkileri yönetti, “Türk mirası etkinlikleri düzenledi”, “kardeş şehir anlaşmalarına yardımcı oldu”ve“ilişkiler geliştirmek” için büyükelçilikler ve konsolosluklarla çalıştı.

Adams’ın kampanya sözcüsü Evan Thies, “Abbasova kampanya için istihdam edilmedi veya kendisine herhangi bir ücret ödenmedi” dedi.

Rana Abbasova, 29 Ekim’de New York’taki 100. yıl etkinliğinde konuşma yapan Başkan Adams’ın hemen arkasında yer alıyordu. Adams etkinlikte yaptığı konuşmada, “muhtemelen bu kentin tarihinde Türkiye’yi sadece birden çok kez ziyaret eden tek belediye başkanı benim” ifadelerini kullanmıştı.

2017 yılında verdiği bir röportajda Adams, uluslararası seyahatlerde Türk Hava Yolları ile uçmayı tercih etmesinin sebebinin yemeklerde vegan seçeneği sunulması olduğunu söylemişti.

- Advertisment -