Ana SayfaDış HaberNikaragua, Alman avukatla Almanya'ya karşı: Adalet Divanı’nda "İsrail'e silah satarak soykırıma destek"...

Nikaragua, Alman avukatla Almanya’ya karşı: Adalet Divanı’nda “İsrail’e silah satarak soykırıma destek” dâvâsı başladı

Nikaragua’nın Uluslararası Adalet Divanı’nda Almanya'ya karşı açtığı soykırıma destek davası başladı. Nikaragua, Almanya’nın İsrail'e silah satarak soykırıma destek verdiğini iddia ediyor ve Divan’dan silah satışını durdurmasını talep ediyor. Lahey’de Nikaragua’yı, Daniel Müller isimli Alman bir avukat savunuyor.

Filistin’in uzun süredir destekçisi olan Nikaragua, İsrail’e satılan silahların büyük kısmının menşei olan Almanya’ya açtığı davayla, Uluslararası Adalet Divanı’ndaki hukuki mücadeleyi genişletiyor. Lahey’de görülen davada Nikaragua, “Almanya’nın Gazze’de soykırım yapılmasını kolaylaştırdığını” ve “İsrail’e askeri ve mali yardım sağlayarak Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal ettiğini” ileri sürdü. Berlin iddiaları reddetti ve salı günü Uluslararası Adalet Divanı’na (UAD) savunmasını verecek. 2023’te İsrail’in askeri teçhizat tedarikinin yaklaşık %30’u Almanya’dan geldi. Bu satışın toplamı 300 milyon Euro’yu buldu. UAD, Nikaragua’nın, İsrail’in Gazze savaşına verdiği destek nedeniyle Almanya’ya acil tedbir uygulanması talebiyle ilgili karar vermek için tarafları iki gün boyunca dinleyecek. Nikaragua’yı Divan’da, Daniel Müller isimli Alman avukat temsil edecek.

İsrail, Gazze’deki operasyonlarında soykırım eylemlerine karıştığı yönündeki suçlamaları reddetti ve kendisini savunma hakkına sahip olduğu konusunda ısrarcı. Gazze’de, İsrail’in saldırıları neticesinde çoğunluğu sivil olmak üzere 33.000’den fazla kişi öldürüldü. Oxfam, küresel yoksulluğun tespiti ve azaltılması için çalışan Oxford merkezli STK, kuzeyde mahsur kalan 300.000 kişinin ocak ayından bu yana günde ortalama 245 kaloriyle yaşadığını ve açlığın Gazze’de yayıldığını bildiriyor.

Nikaragua, Almanya’nın İsrail’e geçen yıl toplam 326,5 milyon dolar tutarındaki silah satışıyla (2022’ye göre on kat fazla), İsrail’in savaş suçlarına ortak olduğunu söylüyor. DPA haber ajansına göre satışların çoğunu hava savunma sistemleri ve iletişim ekipmanları oluşturdu.

- Advertisment -