Ana SayfaDış HaberOrbán: “Birinci Dünya Savaşı da lokal bir çatışma olarak başlamıştı”

Orbán: “Birinci Dünya Savaşı da lokal bir çatışma olarak başlamıştı”

Macarisan Başbakanı Victor Orban, Brüksel’deki AB zirvesinden bağlandığı Macar radyosuna konuştu: “Buraya gelince kendimi ayri bir galaksiye gelmiş gibi hissediyorum. Brüksel'deki liderler, Ruslarla sanki kendileri savaşıyormuş gibi konuşuyorlar. Daha önce Almanlar silah göndermek istemiyordu, miğfer gönderiyordu. Bugün Almanya Ukrayna'ya, Rusya topraklarının içlerine kadar ulaşabilecek füze sistemleri verecek. Bu bir video oyunu değil; hakikat. Birinci Dünya Savaşı da lokal bir çatışma olarak başladı. Balkan Savaşı sanılan çatışma, Dünya Savaşı’nın fitilini ateşledi.”

Avrupa Birliği zirvesi için Brüksel’de bulunan Macaristan Başbakanı Viktor Orbán Brüksel’deki ‘savaş atmosferi’ne atıfla, “Brüksel’e Macaristan’dan gelmek tuhaf bir his çünkü bizim ülkemiz gayet normal bir ülke; sakin, huzurlu ve mantıklı. Sanki başka bir galaksiye gelmişim gibi hissediyorum. Giderek kötüleşen bir savaş sarmalının içindeler ve üstüne üstlük Ukrayna’ya asker konuşlandırılmasından bahsediliyor. Bu bir Macar için şok edici” dedi.

Başbakan, en kaygı verici olan şeyinse, daha iki, üç ay önce akıldan dahi geçirilemeyen şeylerin artık sıradan hale gelmesi olduğunu söyledi: “Daha önce Almanlar silah göndermek istemiyordu, miğfer gönderiyordu. Bugün Almanya Ukrayna’ya, Rusya topraklarının içlerine kadar ulaşabilecek füze sistemleri verecek. Bu bir video oyunu değil; hakikat. Bugün verilecek bir kararın sonucu, ertesi gün birinin ölmesidir. Yüz binlerce insan zaten öldü. Buradaki kararların sonuçları dullar, yetimler, mahvolmuş hayatlar, yıkılmış şehirlerdir.”

Macar başbakan, muhalefet partilerini suçlamaktan geri durmadı ve George Soros’un AB’deki siyasi kararlara müdahil olduğunu iddia etti: “Macaristan’ı çatışmaya sürüklemek isteyen organize bir siyasi güç bulunuyor. Şanslıyız ki, Macarların çoğunluğu çatışmaya girmek istemiyor. Batı’da da insanların savaş karşıtı eğilimleri daha güçlü ancak bu, Avrupa’da barış yanlısı bir politika üretilmesine neden olmuyor çünkü Brüksel’in esasında George Soros’la bağı var. Soros ağı Avrupa kurumlarının içine yerleşmiş durumda. AB, onlara faaliyet göstermeleri için para veriyor. Bu da Avrupalıların seslerini duyurmalarını engelliyor.”

Viktor Orbán, “Birinci Dünya Savaşı’nın da lokal bir çatışma olarak başladığını” hatırlattı: “Adım adım gelişti ve Balkan Savaşı sanılan çatışmanın, Dünya Savaşı’nın fitilini ateşlediği ortaya çıktı. İç politikada en önemli şey, kimin savaş yanlısı olduğu olduğudur. Avrupa solunun savaş yanlısı duruşu Macar siyasetine de aksediyor. Macar hükümetinin politikaları yalnızca Macar halkının menfaati içindir.”

- Advertisment -