Ana SayfaDış HaberPakistan'da sandıktan hapisteki İmran Han’ın desteklediği bağımsız adaylar birinci çıktı, eski başbakan...

Pakistan’da sandıktan hapisteki İmran Han’ın desteklediği bağımsız adaylar birinci çıktı, eski başbakan Navaz Şerif koalisyon çağrısı yaptı

Pakistan genel seçimlerinde partisinin seçime girişi yasaklanan hapisteki eski Başbakan İmran Han tarafından desteklenen bağımsızlar 225 sandalyenin 92'sini aldı. Eski Başbakan Navaz Şerif’in liderliğindeki Pakistan Pakistan Müslüman Birliği 64, suikast sonucu öldürülen eski başbakan Benazir Butto'nun oğlu Bilaval Butto Zardari'nin Pakistan Halk Partisi ise 50 sandalye kazandı. Navaz Şerif, “en çok sandalye kazanan parti benim” diyerek zafer ilan etti ve koalisyon görüşmeleri için bağımsızlara çağrı yaptı.

Eski Pakistan Başbakanı ve Pakistan Müslüman Birliği Partisi lideri Navaz Şerif, genel seçimlerde zaferini ilan ederek partisinin en büyük parti olduğunu ve tek başına net bir çoğunluk elde edemediği için koalisyon hükümeti kurmak üzere diğer gruplarla görüşeceğini söyledi.

Şerif’in açıklaması, militan saldırılarında 28 kişinin ölümüyle gölgelenen ve Perşembe günü sona eren oy verme işleminden 24 saatten fazla bir süre sonra, 265 sandalyenin dörtte üçünden fazlasının sonuçlarının açıklanmasının ardından geldi.

Sonuçlar, çoğu hapisteki eski Başbakan İmran Han tarafından desteklenen bağımsızların en fazla sandalyeyi kazandığını gösterdi. Buna göre Han, Pakistan yerel saatiyle akşam 21.00 itibariyle sayılan 225 sandalyenin 92’sini aldı.

Şerif’in Pakistan Müslüman Birliği-Navaz Partisi 64, suikast sonucu öldürülen eski başbakan Benazir Butto’nun oğlu Bilaval Butto Zardari’nin Pakistan Halk Partisi ise 50 sandalye kazandı. Geri kalanlar ise küçük partiler ve diğer bağımsızlar tarafından kazanıldı.

Şerif, doğudaki Lahor kentinde düzenlediği basın toplantısında, “Pakistan Müslüman Birliği seçimlerden sonra bugün ülkedeki tek büyük parti ve bu ülkeyi girdaptan çıkarmak bizim görevimiz. Bağımsızlar ya da partiler, kim yetki almış olursa olsun, aldıkları yetkiye saygı duyuyoruz. Onları bizimle birlikte oturmaya ve bu yaralı ulusun yeniden ayağa kalkmasına yardımcı olmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Üç kez başbakanlık yapmış olan 74 yaşındaki Şerif, geçen yılın sonlarında İngiltere’de dört yıl süren sürgünden dönmüş ve son seçimlere, yolsuzluk suçlamasıyla tutuklu bulunduğu hapishane hücresinden katılmıştı.

Şerif, güçlü ordu ile uzun süredir devam eden çekişmeleri geride bırakarak ülkeyi yönetecek en önde gelen isim olarak görülüyordu.

Şerif, partisinin tek başına çoğunluğu kazanmayı tercih edeceğini, ancak bunun olmaması halinde Pakistan Halk Partisi’nin eski Başkanı Asıf Ali Zardari de dahil olmak üzere diğerleriyle Cuma gecesi müzakereleri başlatmak için temasa geçeceğini söyledi.

Pakistan basınından Geo News’in haberine göre, İmran Han’ın üst düzey bir yardımcısı ilk açıklamasında Pakistan Tehreek-e-İnsaf (PTI) partisi liderlerinin kendi aralarında görüşmeler yapacağını ve Cumartesi günü Han’la hapishanede biraraya gelerek sonuçları ele alacaklarını bildirdi.

Pakistan’daki geçici hükümet, oylama sonuçlarının alışılmadık bir şekilde gecikmesini, Perşembe günkü seçim öncesinde bir güvenlik önlemi olarak cep telefonu hizmetlerinin askıya alınmasına bağladı.

Pakistan’ın karmaşık seçim sistemi uyarınca bağımsız üyeler tek başlarına hükümet kuramıyor. Bu sistemde partilere kazandıkları oylara göre tahsis edilecek ayrılmış sandalyeler de bulunuyor.

Ancak bağımsız üyeler seçimlerden sonra herhangi bir partiye katılma seçeneğine sahip. Han’ın partisi seçimden men edildiği için destekçileri bağımsız olarak yarıştı.

- Advertisment -