Ana SayfaDış HaberPolonya’da yeni Başbakan Tusk, eski iktidarın propaganda makinesine dönen devletin haber kanalına...

Polonya’da yeni Başbakan Tusk, eski iktidarın propaganda makinesine dönen devletin haber kanalına polisle ‘girdi’

Tusk'ı sert bir şekilde eleştiren, “sahtekar ve Almanya ile Rusya'nın etkisi altında gösteren” devletin sahibi olduğu haber kanalı TVP’nin yöneticileri görevden alındı, kanalın yayını durduruldu. Eski iktidar milletvekilleri ve taraftarları kanalda oturma eylemine başladı. Kanal tekrar yayına başladı. Bu kez kapatmak için polis kanalı bastı

Polonya devlet televizyonu TVP Info, Başbakan Donald Tusk’ın yeni hükümetinin kamu medyasını depolitize etme yönünde harekete geçmesinin ardından yayından kaldırıldı.

Karar, parlamentoda kamu televizyonu ve radyosunda bağımsızlık, nesnellik ve çoğulculuğu savunan kararın ardından alındı.

İlk olarak yeni kültür bakanı, TVP ve Polonya Radyosu başkanlarını görevden aldı.

TVP’nin 24 saatlik haber kanalının yayından kaldırılmasının ardından eski iktidar PiS milletvekilleri kanala gitti ve kanal yeniden yayına başladı.

YouTube’da yayına devam eden TVP Info, sembolik olarak manşetini kırmızıdan siyaha çevirdi.

Ekim ayında iktidarını kaybeden Hukuk ve Adalet (PiS) lideri Jaroslaw Kaczynski, milletvekilleri ve taraftarları bütün gece Varşova’daki TVP genel merkezindeki protestoya katıldı.

PİS kökenli Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, hükümeti “anayasal ilkeleri ve yasaları ihlal etmekle” suçladı.

Protestolar üzerine kapatma kararını uygulamak için polis devlet kanalına girdi. Protestocular ve polis karşı karşıya geldi.

Polonya’da halkın yaklaşık üçte biri haberleri TVP’den alıyor ve özel kanallara erişimleri yok.

Son yıllarda TVP’nin ana akşam haber yayınları ve TVP Info, eski iktidar PiS hükümeti için bir propaganda makinesi haline gelmişti.

- Advertisment -