Ana SayfaDış HaberPortekiz Başbakanı Costa yolsuzluk soruşturmasının ardından istifa etti

Portekiz Başbakanı Costa yolsuzluk soruşturmasının ardından istifa etti

Kamu ihalelerinde yolsuzluk iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılan Portekiz Başbakanı António Costa görevinden istifa etti. Siyasi parti liderlerini ve Devlet Konseyi'ni görüşmeye çağıran Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa'nın erken seçim kararı alması bekleniyor.

Portekiz Başbakanı Antonio Costa, lityum ve hidrojen projelerinin yönetimi konusunda hükümetin görevi kötüye kullandığı iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında istifasını sundu.

Costa, müfettişlerin resmî konutunda arama yapmasının ardından şüpheli olmadığını fakat adına açılan soruşturma nedeniyle görevde kalmasının doğru olmadığını savundu.

Soruşturmayı yürüten savcılıktan yapılan açıklamaya göre soruşturma, “fonların kötüye kullanılması, siyasi figürler tarafından aktif ve pasif yolsuzluk ve nüfuz ticareti” iddialarını kapsıyor. Costa’nın özel kalem müdürü de soruşturma kapsamında gözaltına alındı.

Kararını Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa ile görüştükten sonra televizyonda yaptığı bir açıklamayla duyuran Costa, adalet sistemiyle “işbirliği yapmaya tamamen hazır olduğunu” söyledi.

Vicdanının rahat olduğunu ancak dördüncü kez başbakanlığa aday olmayacağını belirten Başbakan, “Başbakanlık görevinin saygınlığı, dürüstlüğüne, iyi davranışlarına ve hatta suç teşkil eden herhangi bir eylemde bulunduğuna dair herhangi bir şüpheyle bağdaşmaz” dedi.

Parlamentoyu feshedip erken seçim çağrısında bulunabilmesi için cumhurbaşkanının aynı zamanda ülkenin en üst düzey siyasetçilerinin, eski cumhurbaşkanlarının ve diğer önemli şahsiyetlerin yer aldığı Danıştay’ı da toplaması gerekiyor.

Savcılar, Portekiz’in kuzeyindeki Barroso ve Monatelgre lityum arama imtiyazları, Sines limanında bir hidrojen tesisi projesi ve buradaki veri merkezi yatırımında yolsuzluk ve nüfuz ticareti iddialarını soruşturuyor.

Yetkililer, şüphelilerin Costa’nın adını ve yetkisini anlaşmalarla ilgili “prosedürleri engellemek” için kullandıklarının farkına vardıklarını ve Yüksek Mahkeme’nin Costa’nın anlaşmalardaki olası rolünü inceleyeceğini belirtiyor.

60 bin metrik tondan fazla bilinen lityum rezervine sahip olan Portekiz, Avrupa’nın batarya değer zincirini güvence altına alma ve ithalata bağımlılığı azaltma çabalarının merkezinde görülüyor.

- Advertisment -